Rezoluții Pentru Noul An – Cum Să Îți Stabilești Corect Obiectivele – Sfaturi Psihologice

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Slăbitul, sportul, lăsatul de fumat și economisirea banilor sunt unele din cele mai populare rezolutii pentru Noul An. Tocmai azi m-am uitat pe una din revista cu oferte a unui market, și printre articolele vândute în primele zile ale Anului Nou se află echipamentele și alte articole sportive.

Cam pe-acum ne gândim la ce planuri avem pentru anul care vine. Ce obiective vrem să ne îndeplinim pe plan personal și profesional în Noul An? Setarea obiectivelor nu este de ajuns pentru ca ele să fie materializate.

Adică să ne gândim la ce vrem să facem anul ce vine și nu stabilim nimic concret, nu punem nimic pe hârtie și mai vedem noi cum ajungem acolo. Din contră. Este nevoie de obiective clare, disciplină mai mult decât motivație, efort, și bineînțeles perseverență pentru ca o persoană să își poată atinge obiectivele.

Cu cât aceste rezolutii de An Nou sunt mai clare și mai bine definite, cu atât șansele ca ele să fie duse la un final sunt mai mari. Și astfel frustrarea că nu am reușit să ne ținem de obiective va redusă.

Începerea unui nou an este un timp pentru a reflecta asupra ceea ce am făcut în anul precedent și asupra noilor posibilități în ceea ce privește adoptarea unui nou stil de viață și a face schimbări pozitive. Probabil că ai reușit să te desprinzi de anumite aspecte ale anului prin reflecțiile de la final de an și acum ești pregătit să intri în noul an cu forțe proaspete.

Iată care sunt sfaturile psihologice pentru a te ține de obiectivele tale pe perioada Anului Nou

Pentru ca aceste rezolutii pentru Noul Ansă fie mai ușor de îndeplinit este necesar ca ele să fie cât mai realiste cu putință. Să zicem că vrei să citești 100 de cărți în 2018. Este oare un obiectiv realist?

Oare câte cărți ar trebui să citești pe lună pentru a atinge acest obiectiv? Cam 8 cărți. Asta înseamnă 2 cărți pe săptămână. Este posibil să citești atâtea cărți? Dacă ai un job full time, cumpărături de făcut, mai ai și un hobby și prieteni, cu siguranță că nu.

De aceea este important ca aceste rezolutii pentru Noul An să fie făcute inteligent.

Fii în acord cu propriile dorințe

Dacă îți stabilești obiective pe 2018 pe care ți le dorești tu, și nu pentru că îți spun alții sau așa ar trebui, ai șanse mai mari să le duci la bun sfârșit.

Ține cont de criteriile SMART atunci când îți stabilești obiectivele. Poți descărca fișa setării obiectivelor de tip SMART de aici.

SMART este abrevierea cuvintelor Specific, Măsurabil, Accesibil, Relevant și Timp, criterii care te vor ajuta să despici firul obiectivelor în patru și să le faci mult mai tangibile.

Fă pași mici pentru îndeplinirea propriilor rezolutii pentru Noul An și sărbătorește fiecare succes

Fiecare obiectiv pe care îl ai presupune îndeplinirea unor task-uri mai mici care treptat vor duce la îndeplinirea obiectivului. Să zicem că vrei să îți petreci vacanța în străinătate. Acest obiectiv nu se va întâmpla așa peste noapte, ci trebuie să alegi destinația, persoanele, să stabilești data plecării, a întoarcerii și să pui bani de-o parte lunar pentru vacanță.

Nu uita să celebrezi fiecare obiectiv atunci când îl îndeplinești.

Eșecul sau greșeala este parte din procesul de învățare

Dacă nu ai reușit să te ții de obiectivul fixat, nu-ți fă probleme. Poți începe din nou sau chiar continua în orice moment. Poți să înveți din fiecare experiență pentru a-ți îmbunătăți strategiile pe viitor.

Ce nu a mers? Ce te-a făcut să renunți cel puțin momentan la obiectivul tău? Cum poți evita asta pe viitor astfel încât să devii mai bun în ceea ce faci?

Reflectând asupra acestor motive nu doar că te va ajuta să te cunoști mai bine, dar și să aduci lumină asupra acelor părți din tine care te țin în loc.

Încearcă să nu alergi după doi iepuri de-o dată

Ține-te de un obiectiv până îl duci la capăt și numai dacă se poate ocupă-te de cel mult două o dată. De exemplu, poți citi o carte și să faci sport regulat în paralel. Iar pentru dietă nu cred că trebuie să ne facem probleme. Ea poate fi modificată în paralel cu orice alte obiective.

Progresul nu este niciodată liniar

Nu în ultimul rând fixează-ți alte obiective atunci când cele din listă sunt îndeplinite. Progresul nu este niciodată liniar și este ok să îți dorești să te autodepășești.

Dacă la începutul anului ai zis că vrei să faci sport mai frecvent, ai stabilit că vei merge la sală de două ori pe săptămână, vei vedea că la un moment dat va fi nevoie să mergi de trei – patru ori pe săptămână datorită modificărilor care se produc în plan fizic.

Dacă încă nu te-ai gândit care ar fi rezoluțiile tale pentru anul care vine, te invit să te gândești la acestea și să ți le stabilești.

Ține minte că persoanele care își fixează rezolutii de Anul Nou au de zece ori mai multe șanse să și le îndeplinească decât cei care nu și le plănuiesc.

Pe lângă acest aspect, este bine să ai în vedere spre ce te îndrepți. Este mult mai bine să ai o direcție în viață decât să navighezi ca o corabie încotro bate vântul.

Succes!


Referințe:

McManus C. New Year’s resolutions. BMJ. 2004 Dec 18;329(7480):1413-4. doi: 10.1136/bmj.329.7480.1413. PMID: 15604158; PMCID: PMC535950.
Oscarsson M, Carlbring P, Andersson G, Rozental A. A large-scale experiment on New Year’s resolutions: Approach-oriented goals are more successful than avoidance-oriented goals. PLoS One. 2020 Dec 9;15(12):e0234097. doi: 10.1371/journal.pone.0234097. PMID: 33296385; PMCID: PMC7725288.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top