Psihoterapie Online – Dezavantaje

Psihoterapia online

În ultimii câțiva ani psihoterapia online este mai intens studiată și în unele cazuri se dovedește a fi la fel de eficientă precum psihoterapia din cabinet. Săptămâna trecută am discutat despre avantajele psihoterapiei online. Astăzi voi trece în revistă câteva dintre dezavantajele la care m-am gândit, pentru a te ajuta să iei o decizie cât mai informată.

Care sunt dezavantajele psihoterapiei online?

Psihoterapia online are limitări în ceea ce privește tipul de intervenție psihoterapeutică

În psihoterapia la distanță se pot utiliza numai anumite tipuri de tehnici.

De exemplu unele intervenții sunt mai dinamice și presupun utilizarea spațiului din cabinet și prezența fizică psihoterapeutului. În terapia online, psihoterapeutul nefiind prezent fizic lângă client, aceste intervenții nu se pot face.

Atât psihoterapeutul cât și clientul pot pierde o parte importantă de informație

În cabinet contactul și comunicarea dintre terapeut și client se realizează direct și clar, pe nivel verbal și non-verbal. În ședințele online atât psihoterapeutul cât și clientul au acces redus la limbajul non-verbal al celuilalt și din această cauză unele părți de informație se pot pierde.

De exemplu, vederea doar a chipului, sau în lipsa camerei web – doar auzul vocii, lipsa vederii clare a expresiilor faciale și gesturilor clientului pot reduce accesul la înțelegerea lumii interioare a lui.

De asemenea, clientul se poate simți deconectat sau distant față de psihoterapeut datorită lipsei conexiunii care se realiază în ședințele față-în-față din cabinet.

Nu se poate face intervenție psihoterapeutică în cazurile de abuz, traumă sau tentativă de suicid

În cazurile grave, de exemplu abuz, traumă sau tentativă de suicid, psihoterapeutul prin psihoterapia online nu poate răspunde adecvat nevoilor clientului. Din nou, cel mai mare dezavantaj aici ar fi limitele în utilizarea tehnicilor specifice și intervenția promptă.

În astfel de cazuri deosebit de complexe și grave, intervențiile se fac direct și nu prin intermediul internetului.

Există limitări privind intervenția în cazul tulburărilor psihologice severe

Psihoterapia online este mai puțin recomandată persoanelor care suferă de anumite tulburări psihologice și sunt supravegherea medicului psihiatru. În acest caz posibilitatea de tratament poate fi limitată sau destul de redusă.

Există posibile vulnerabilități

Confidențialitatea este una dintre cele mai importante pietre de la temelia psihoterapiei. Pe când în cabinet confidențialitatea clientului este protejată de către psihoterapeut, psihoterapia online poate avea ceva vulnerabilități.

Aceste vulnerabilități sunt reprezentate de ceea ce psihoterapeutul nu poate controla: securitatea transmiterii datelor în mediul online, infecția spyware sau malware din calculatorul sau telefonul clientului, accesul altor persoane la calculatorul/telefonul clientului.

Pentru a asigura confidențialitatea în mediul online, sunt necesare utilizarea platformelor sigure recomandate de către psihoterapeut, a unui antivirus/antimalware eficient, și reducea pe cât posibil a accesului mai multor persoane pe un singur device.

____

Acestea au fost, din punctul meu de vedere câteva limitări ale psihoterapiei online. Desigur, fiecare persoană poate decide ce tip de psihoterapie este potrivit pentru ea, poate cu o privire mai de ansamblu și un plus valoros de informație asupra avantajelor și dezavantajelor terapiei pe internet.

Citește despre avantajele psihoterapiei online și despre ședințele online.


Resurse:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen + 2 =

Terapia de iarnă

3 ședințe +

1 cadou

La achiziționarea pachetului de 3 ședințe

Scroll to Top