Psihologia Cadourilor De Sărbători

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

A venit perioada sărbătorilor de iarnă. Probabil aceasta este cea mai frumoasă perioadă din an pentru mulți dintre noi, în care căutăm să dăruim cadouri persoanelor mai dragi din viața noastră. Poate nu pentru persoanele care se simt singure de sarbatori.

Dar ne pregătim cu urări potrivite de Crăciun și de anul nou, ne pregătim casele să primească oaspeți și sufletele bucuria sărbătorilor (sau cel puțin în teorie). Cu atât mai mult ne facem liste de cumpărături speciale pentru cadourile de Crăciun. Și legat de aceste cadouri, la un moment dat mă întrebam despre rolul lor și ce semnifică ele în tradiția sărbătorilor.

Și am găsit câteva lucruri interesante, precum faptul că această tradiție a început prin anii 1800.

De unde a început totul?

Tradiția dăruirii de cadouri de Crăciun a început undeva în era Victoriană. Pe atunci cadourile erau expresia simplă a generozității sau modeste gesturi caritabile. Gradual, tradiția s-a transformat în ceea ce avem azi: sesiuni de cumpărături alimentate de sentimente și de a împlini dorințele celor dragi.

Bradul de Crăciun este o tradiție veche, de prin era medievală când a început să fie decorat. Dar bradul sau alte plante care nu își schimbă culoarea au fost folosite încă din antichitate pentru a celebra solstițiul de iarnă, reprezentând reîntoarcerea la sezonul fertil bun pentru agricultură, sau pentru a celebra o zeitate (Ra, Saturn).

Se pare că modul în care este celebrat Crăciunul astăzi este datorat reginei Victoria și căsniciei ei cu Prințul Albert. Aceștia împreună cu copiii lor se adunau în preajma bradului de Crăciun, și la un moment dat în presă a apărut o ilustrație a acestui obicei regal. La scurt timp mulți oameni au adoptat acest obicei și l-au transformat în tradiție.

Alte aspecte legate de Crăciun și era Victoriană este faptul că tot în acea perioadă a prins avânt și scrierea sau confecționarea propriilor felicitări de sărbători care erau dăruite celor dragi. Decorarea bradului era făcută cu lucruri simple precum fructe, nuci sau dulciuri. Însă, cu cât această sărbătoare s-a dezvoltat, podoabele nu au mai putut fi susținute de brad și s-au mutat sub el.

Ce se află dincolo de gestul de a dărui?

Însă se întâmplă să cumpărăm cadouri nu pentru că simțim să dăruim, ci pentru că tradiția o impune. Tu de ce le cumperi, pentru cine, cum te simți când cumperi cadourile și când le dăruiești. Din păcate, mulți simt oferirea cadourilor ca o obligație care transformă sărbătorile într-un obicei comercial lipsit de profunzimea sentimentală.

Cu toate acestea, valoarea unui cadou fie scump ori ieftin este nesemnificativă pentru primitor dacă nu ar avea valoare sentimentală. Valoarea sentimentală a fiecărui cadou este de neprețuit, și probabil acesta este și motivul pentru care tradiția a rezistat atât de mult timp. Valoarea cadoului este adesea neimportantă, importantă este intenția de a-l face fericit pe cel căruia îi oferim cadoul.

Unele studii arată faptul că un cadou care nu este primit bine poate afecta calitatea relațiilor. Cadourile bune pentru primitor poate face ca relația să fie mai bună și mai puternică. De aceea este cel mai bine, fie să știi ce își dorește acea persoană căreia vrei să îi faci cadoul, fie să o întrebi.

Tradiția dăruirii de cadouri îi face pe oameni să se poarte reciproc unul față de celălalt. Iar în schimbul unui cadou chiar dacă nu te aștepți să primești nimic, uneori poți primi un cadou fie material, fie sub forma unei conexiuni sociale, prietenie sau serviciu.

Ceea ce ne face cu adevărat fericiți este să dăruim aceste cadouri fără să ne așteptăm să primim ceva înapoi. Acest gest pur altruist este ceea ce generează acea stare de fericire și ne face să radiem o energie bună și caldă.

Să ne amintim scopul real al sărbătorilor

Acesta este și scopul sărbătorilor: să fim fericiți, să dăruim, să fim mai buni, să ne conectăm cu oamenii din viața noastră. Mai ales acum când trăim aceste vremuri încununate de singurătate.

Așa că în încheiere, vă doresc să purtați în voi căldura dăruirii altruiste care să vă aducă bucurie. Să fiți fericiți de sărbători și să aveți chipurile luminate de bucurie.


Referințe:

Crăciunul și rădăcinile sale în era Victoriană
Istoria bradului de Crăciun
Francesca Gino, Francis J. Flynn, Give them what they want: The benefits of explicitness in gift exchange, Journal of Experimental Social Psychology, Volume 47, Issue 5, 2011, Pages 915-922, ISSN 0022-1031,
(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022103111000801)
Francis J. Flynn, Gabrielle S. Adams, Money can’t buy love: Asymmetric beliefs about gift price and feelings of appreciation, Journal of Experimental Social Psychology, Volume 45, Issue 2, 2009, Pages 404-409, ISSN 0022-1031. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022103108002175)

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top