singur de sarbatori

Nimeni Nu Merita Sa Fie Singur De Sarbatori

Singur de sarbatori anul acesta? Articolul oferă pe lângă informații utile, câteva idei pentru a alina sentimentul de singurătate.

Singuratatea de sarbatori

Pentru unii din noi sărbătorile sunt o binecuvântare, un prilej de a ne revedea familia. Lipsa timpului ne poate ține departe de ai noștri, dar zilele acestea sunt numai bune să ne reîntregim familia și să petrecem un timp cu bucurie și voie bună, primind și dăruind cadouri.

Dar pentru alte persoane sărbătorile sunt triste, sunt o durere în inimă. Acasă de sărbători înseamnă pentru multe persoane ”singur de sarbatori”, nu îi așteaptă nimeni acasă. A fi singur de sarbatori descrie un sentiment care apare datorită deconectării de la lume sau ceilalți.

Singurătatea poate fi experimentată atât individual, cât și înconjurat de oameni. Românii din diaspora care muncesc în străinătate sau familiile separate geografic pot fi în această situație. Unele famili care au diferite probleme / certuri / separări sunt în această situație. Persoanele care suferă un doliu sau o pierdere, persoanele singure sau fără familie, la fel.

Pentru a putea face față singurătății de sărbători, unele persoane aleg în detrimentul lor să facă diferite abuzuri. De exemplu abuzul de substanțe, mâncare, alcool. Se izolează în casă și nu răspund la telefon, se refugiază în fața televizorului sau a calculatorului.

Ce impact are social media asupra oamenilor de sarbatori?

Social media are darul de a ne da spațiul unde să ne expunem bucurii, tristeți, frustrări. Ori să idealizăm, poate, anumite evenimente din viața noastră. Mediul online este un mediu care conectează suflete, dar le poate și izola. Este un spațiu unde ne putem ascunde când ne simțim singuri.

Studii recente (2016) au arătat că ceea ce vedem pe social media (ex. Facebook/ Instagram s.a.) ne poate provoca tristețe sau depresie. Aceasta se întâmplă deoarece printre altele, comparăm ceea ce vedem la ceilalți cu ceea ce (nu) avem.

Astfel putem să simțim gelozie sau invidie, văzând cum ceilalți expun părți fericite din viețile lor. Credem că au ceea ce noi nu avem: fericire, prieteni, bani, o familie aproape…

Prin conținutul postărilor oamenii se pot simți și mai singuri, și mai deprimați, mai ales în perioadele sărbătorilor. Majoritatea oamenilor trăiesc această sărbătoare în mijlocul familiei și sunt fericiți. Unii din noi suferim o pierdere, un doliu sau pur și simplu suntem departe de ai noștri, și vulnerabili.

Cum pot persoanele singure să facă față durerii pe care singurătatea le-o cauzează?

Nimeni nu vrea să fie singur de sarbatori, ci ne dorim să ne conectăm cu alte persoane. Cel mai important în perioada acestor câteva zile de sărbători este să ne conectăm cu ceilalți. Să comunicăm cu ceilalți ne poate ajuta să ne simțim integrați. Să ne asumăm riscul de a acționa și a ieși din locul în care ne aflăm, acela al izolării. Vom fi surprinși să vedem că putem primi răspunsuri frumoase, pline de prietenie de la cine nu ne așteptăm. Probabil nu toată lumea va răspunde invitației la comunicare, dar este în regulă să ne dorim conexiunea cu ceilalți.

Singura cale de a ne vindeca de durerea cauzată de singurătate este să intrăm în contact cu ceilalți. Nimeni nu merită să fie singur de sarbatori.

Suntem făcuți să ne dorim contactul ce ceilalți oameni, cu apropiații noștri. Să ne dorim prietenie, să ne bucurăm de compania altora. Dacă nu avem mulți prieteni putem alege o persoană cu care simțim că avem cât de cât o relație bună. Poate că există această o persoană cu care să putem vorbi.

Putem gândi că ”e prostesc,/ deranjez,/ nu pot să vorbesc eu cu X sau cu Y,/ și ce să spun?”. Acestea sunt minciuni pe care ni le spunem. În realitate este mai ușor decât gândim, să facem pași către ceilalți.

Ieșirea din izolare este un pas important în lupta cu singurătatea

Cum să nu te izolezi de sărbători?

O idee foarte bună este să ieșim din casă și să facem ceva pentru noi. Fie că mergem să ne plimbăm în parc sau să luăm prânzul/cina în oraș sau să bem o cafea bună.  Putem profita de aceste zile pentru a ne împlini anumite dorințe sau nevoi.

O altă opțiune nemaipomenită este să profităm de prilejul sărbătorilor – pentru cine respectă tradițiile religioase, și să mergem la biserică. Biserica creează o comunitate de oameni care au aceleași credințe și sărbătoresc aceleași evenimente religioase.

Mersul la biserică poate fi un refugiu pentru persoanele singure. Biserica poate fi un loc unde pot comunica cu ceilalți și simți că aparțin unei comunități.

Ori, dacă preferăm să stăm în casă, putem invita la noi alte persoane care știm că sunt singure. Astfel mai alinăm din singurătatea pe care o simțim azi. Să facem ceva pentru apropiații noștri – fie prieteni sau vecini, ne poate ajuta să ne simțim mai bine.

Putem să facem un gest frumos pentru ceilalți și să le facem o surpriză. De exemplu să coacem o prăjitură și să o ducem bătrâneilor singuri de pe palier.

Să nu uităm că nu suntem de fapt singuri. Mai sunt și alte persoane care simt ca noi, și nu suntem decât la un pas depărtare de ceilalți.

1 thought on “Nimeni Nu Merita Sa Fie Singur De Sarbatori”

Lasă un comentariu

În perioada 27 martie-1 aprilie nu se pot face programări

Scroll to Top