El sau ea isi cere iertare

Iertarea De Sine Si A Celorlalti

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Iertarea face parte din viața noastră. Fiecare din noi ne-am găsit în postura de a cere sau de a ierta pe cineva la un moment dat. Aceasta este atât de importantă pentru noi atât la nivel interpersonal cât și la nivel personal și are beneficii multiple în aria sănătății și a relațiilor.

Prin cercetările efectuate de către oamenii de știință studiu s-a găsit faptul că aceasta are impact direct asupra sănătății fizice și psihice, și a felului în care ne simțim.

Ce înseamnă iertarea?

Iertarea poate avea definiții diferite pentru oameni diferiți.
Pentru mine a ierta înseamnă să scutesc pe cineva de vină, să trec cu vederea faptul că cineva a făcut ceva care m-a rănit, să nu mai consider că cineva este vinovat pentru că m-a făcut să sufăr.

A absolvi pe cineva de vină este un proces care are loc de obicei între două persoane și prin care victima sau cel vătămat depășește emoțiile negative și intenția de a pedepsi sau a se răzbuna pe agresor, și mai mult, își îndreaptă atitudinea ajungând până la a-i dori bine acestuia.

O persoană îi poate ierta pe cei care au rănit-o chiar dacă aceștia nu și-au cerut iertare și nu vor mai face vreodată parte din viața ei. Acest lucru este dificil, dar aduce împăcare și liniște sufletească atunci când se întâmplă.

Aceste persoane care ne-au rănit pot face sau nu parte din viața noastră în continuare doar dacă dorim acest lucru.

După ce suntem răniți evident că nu este ușor să iertăm, și mai ales să avem încredere în cei care ne-au rănit că nu o vor mai face și a doua oară sau încă o dată. Încrederea în cei care ne-au rănit este compromisă.

Ce este iertarea de sine?

Iertarea poate fi și a propriei persoane sau iertarea de sine când conștientizăm și dorim acest lucru, pentru ceea ce facem și ne vatămă pe noi înșine ori pe alții.

Iertarea de sine este cea mai grea din punctul meu de vedere, deoarece necesită acces la straturi mai profunde ale ființei noastre și conștientizarea faptului că avem nevoie să ne eliberăm de vina pe care o purtăm.

Se poate ca uneori să nu fim conștienți de faptul că avem sentimente negative față de noi înșine.

Care sunt beneficiile iertării pe plan fizic și psihologic?

Putem privi iertarea ca pe un bandaj care ajută la vindecarea unei răni emoționale. Ideal este ca cel care și-a cerut iertare să nu comită aceeași greșeală din nou pentru ca încrederea să ne fie recâștigată.

După cum am văzut, iertarea vine cu câteva condiții, dar și cu beneficii ca de exemplu, pe plan psihic

  • eliberarea de povara trecutului;
  • aduce un sentiment de pace interioară;
  • eliberarea de gândurile negre care ne bântuie mintea și astfel putem să ne implicăm mai liniștiți în activitățile curente;
  • vindecarea emoțională prin renunțarea la intenția de răzbunare;
  • nu mai suntem dominați de furie, de gânduri, sau de dorința de răzbunare;
  • ruminațiile sunt reduse;
  • devenim mai prezenți în viețile noastre, mai concentrați pe ceea ce se întâmplă acum, și nu pe ce s-a întâmplat în trecut.

Beneficii ale iertării pe plan fizic

S-a descoperit că iertarea are efecte asupra stării de sănătate – studiu.

Iertarea poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a răspunsului la evenimentele stresante.

Este binecunoscut faptul că hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru infarct miocardic și alte boli arteriale sau complicații. Iertând și stabilind astfel un nivel al stresului redus, scade și secreția de cortizol. Acest hormon, numit și hormonul stresului, fiind prezent o perioadă îndelungată de timp afectează capacitatea de luptă a corpului împortiva infecțiilor și duce la anxietate și depresie.

Reducerea stresului ajută la creșterea imunității, scăderea tensiunii arteriale și creșterea sănătății inimii. Diminuarea stresului este folositoare pentru îmbunătățirea sănătății în general.

Cum să ierți?

Atunci când o acordăm celor care ne-o cer, iertarea are darul de a deveni poarta pe care intrăm împreună cu celălalt spre construirea unei relații mai puternice.

Nu este totuși obligatoriu să îi iertăm pe cei care ne provoacă suferință. Este nevoie să ne stabilim limitele pentru a ne simți în siguranță. Nu este obligatoriu să ne întoarcem în relație cu acele persoane.

Cu această ocazie te invit să te gândești dacă sunt persoane în viața ta care te-au făcut să suferi și pe care nu le-ai iertat.

Să te gândești la cât de multă furie și durere ai purtat cu tine până acum.

La cât de mult te îngreunează acestea și la cum ar fi dacă ai lăsa totul în urmă.

Cum ar fi dacă te-ai elibera de cei care te-au rănit și te-ai elibera și tu împreună cu ei?

Crezi că ai putea să îți acorzi astfel pace minții și sufletului?

”Realitatea noastră este acolo unde este mintea noastră”. Cine vrea să trăiască într-o realitate bazată pe ură, suferință, furie, răzbunare, frică, resentiment, vină? Iertarea ne aduce în aici-și-acum și ne scoate din temnița trecutului.

”Iertarea spune că îți este dată încă o șansă la un nou început” – Desmond Tutu


Referințe:

VanderWeele TJ. Is Forgiveness a Public Health Issue? Am J Public Health. 2018 Feb;108(2):189-190. doi: 10.2105/AJPH.2017.304210. PMID: 29320296; PMCID: PMC5846597.
Kelly JD 4th. Forgiveness: A Key Resiliency Builder. Clin Orthop Relat Res. 2018 Feb;476(2):203-204. doi: 10.1007/s11999.0000000000000024. PMID: 29389786; PMCID: PMC6259716.
Brémault-Phillips S, Cherwick T, Smith-MacDonald LA, Huh J, Vermetten E. Forgiveness: A Key Component of Healing From Moral Injury? Front Psychiatry. 2022 Jul 13;13:906945. doi: 10.3389/fpsyt.2022.906945. PMID: 35911220; PMCID: PMC9328408.
Mullen LM, Bistany BR, Kim JJ, Joseph RA, Akers SW, Harvey JR, Houghton A. Facilitation of Forgiveness: Impact on Health and Well-being. Holist Nurs Pract. 2023 Jan-Feb 01;37(1):15-23. doi: 10.1097/HNP.0000000000000559. PMID: 36378088.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top