Emotiile negative nu sunt o problema

Emoțiile Negative Nu Sunt O Problema

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Se întâmplă uneori să dăm vina pe emotiile negative când devin intense și ne fac să spunem sau să facem lucruri pe care le regretăm.

În articolul ”Ce Sunt Emotiile – Cele 6 Emotii De Baza, Universale” vorbesc mai pe larg despre emoții. Este important să redau faptul că noi, oamenii, pentru a putea înțelege emoțiile, le-am pus pe un spectru cu doi poli: pozitiv și negativ. Astfel emoțiile au devenit pozitive (ex. bucuria, mulțumirea, admirația), și negative (ex. tristețe, furie, rușine).

Când simțim emoții negative puternice putem să avem un comportament distructiv. Îi putem răni pe ceilalți spunând sau făcând ceva regretabil.

Faptul că avem aceste emoții, și mai ales intensitatea lor, sunt scuze pe care le găsim pentru comportamentul nostru distructiv.

Dar la ce ne ajută asta?

Nu este decât o scuză care ne ține într-un ciclu de reacții la stimuli externi.

Emoțiile sunt naturale și le simțim cu un scop. Evident, scopul nu este acela de a sfârși ca țap ispășitor pentru ceea ce facem când le avem.

Dând vina pe emoții devenim detectivul lor și învățăm să ne raportăm nesănătos la ele. Le vom urmări și când le vom prinde, le vom întemnița. Și așa nu ne dăm voie să le experimentăm și ne diminuăm din propria autenticitate.

Gestionarea nesănătoasă a emoțiilor negative

Problemele apar atunci când:

  • ne reprimăm emoțiile
  • acționăm impulsiv pe baza lor

Reprimarea emoțiilor

Reprimarea emoțiilor înseamnă faptul că ne blocăm accesul la propriile emoții. Le evităm. Evitarea propriilor emoții și menținerea lor sub pragul conștientizării consumă o cantitate enormă de energie.

Și de unde ne luăm această energie? Ce facem ca să nu intrăm în contact cu aceste emoții negative?

Avem nevoie de distracții, ne umplem programul de lucruri de făcut sau ne sedăm cu substanțe sau mâncare.

Dificultățile care apar când ne evităm emoțiile pot fi de exemplu comportamentele compulsive ori adicțiile. Pe lângă acestea, unele studii arată că reprimarea emoțiilor este conectată cu depresia, însă nu este stabilită o relație de cauzalitate.

Acționarea impulsivă pe baza emoțiilor negative

Acționarea pe baza emoțiilor negative produce efecte negative în exteriorul nostru și în relațiile pe care le avem.

Din punctul meu de vedere, trebuie să învățăm să facem distincția dintre emoție și comportament. Faptul că spunem cuvinte grele când ne certăm cu cineva sau că lovim pe cineva nu este același lucru cu a simți emoția din spatele acestui comportament.

A simți furie nu este același lucru cu a lovi.

A simți furie nu este același lucru cu a lovi.

Problema nu este emoția negativă

De multe ori emoțiile puternice ne acaparează capacitatea de a gândi limpede. Însă soluția nu este să le învinuim, reprimăm sau să le lăsăm să ne domine comportamentul.

Problema noastră nu este emoția negativă. Problema este că permitem să manifestăm acea emoție în comportament și luăm pe baza ei decizii care ne afectează negativ.

Există mari resurse în noi care sunt capacitatea noastră de a învăța și de a decide.

Putem învăța metode de a ne gestiona emoțiile. Astfel putem crea spațiu între a simți și a acționa. Acest spațiu ne dă oportunitatea de a lua decizia cea mai bună în momente încărcate cu emoții.

Dacă ne menținem mintea prezentă în momentul în care simțim emoția, căpătăm putere.

Gândirea logică și emoțiile sunt, din punctul meu de vedere, prietene foarte bune. Lucrează excelent împreună atunci când fiecare stă pe locul ei.


Resurse:

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top