balena albastra

De Ce Joacă Tinerii Balena Albastra? Sfaturi Pentru Părinți

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

De câteva luni ne confruntăm cu un joc care se pare că are influență negativă asupra tinerilor. Este vorba despre un ”joc„ numit balena albastra răspândit inițial acum câțiva ani în mediul online din Rusia. Din nefericire acesta s-a răspândit și în alte țări.

Balena albastra este de tip ruletă rusească. O data intrat în el prin înscriere, tinerilor li se spune că nu mai au cale de întoarcere. Jocul nu poate fi câștigat decât dacă se vor sinucide. Dacă la un moment dat tinerii vor să iasă din joc sunt amenințați că ei sau familiile lor vor avea de suferit.

Acest joc are un anumit număr de provocări care trebuie trecute. Îndeplinirea fiecărei provocări este verificată de o persoană numită călăuză (sau balenă) prin pozele sau clipurile pe care minorul i le trimite online. Doar împlinind cerințele acelei persoane se poate trece la nivelul următor. Fiecare nivel presupune ducerea la capăt a altor activități cu caracter macabru.

Alte lucruri care pot fi cerute de aceste persoane de la copii sunt poze și materiale care pot fi folosite pentru a-l manipula și bloca în joc. Ascultarea de un anumit tip de melodii, vizionarea de filme de groază, trezirea la o anumită oră din noapte sunt alte activități care fac parte din provocări. Sinuciderea este ultima din ele. Prin diferitele activități care i se dau minorului și manipularea prin amenințare, acesta este condus treptat într-o stare de neputință și de lipsă de speranță.

De ce unii copii sau adolescenți sunt atrași de balena albastra?

În cazul acestui joc internetul nu este singurul vinovat, dar are un rol important. Internetul permite accesul copilului la informație de orice tip. Inclusiv la grupuri și practici periculoase. Părinții trebuie să fie informați despre pericolele existente în mediul online pentru a-și putea proteja copiii mai bine. Cu toate acestea părinții nu pot avea un control total asupra preocupărilor copiilor lor pe internet. Există totuși măsuri prin care se poate monitoriza activitatea online a minorilor.

Pseudo-jocul balena albastra este un joc care se bazează pe acte de auto-vătămare și culminează cu sfârșirea vieții. Motivele pentru care unii copii intra în acest joc sunt variate. De exemplu unii copii nu știu exact ce este jocul și sunt curioși pentru că văd că acesta este popular fie în mediul online la care aceștia au acces, fie în grupul de prieteni. Astfel vor să încerce și să vadă și ei despre ce este vorba, crezând că au control asupra situației, dar în realitate nu știu în ce intră.

Unii copii caută ca prin aceste activități să capete sau să li se recunoască un anumit statut în cercul de prieteni, purul teribilism fiind la bază.

Alți copii care deja suferă de anumite tulburări emoționale, gânduri suicidare, fac parte din grupul vulnerabil de copii mai predispuși la acte de violență împotriva lor înșiși și intră mai ușor în jocuri sau activități cu caracter periculos. Copiii care intră în jocul balena albastra se oferă pe sine drept obiect al exploatării de către necunoscuții din spatele acestui joc.

De ce aleg copiii să se rănească jucând balena albastra?

Există conexiuni între depresie și auto-lezare, și frecvent copiii care au acest comportament se confruntă cu bullying, stres școlar, presiune socială, relații dificile acasă sau la școală, experiențe traumatizante, sunt abuzați emoțional sau în alte feluri. Aceste probleme din viața copilului îl poate determina să se simtă singur, neînțeles, furios, neputincios și să aibă stimă de sine scăzută. Acestea pot duce la un comportament de automutilare și la căutarea unor comunități în care acest comportament este acceptat.

Dacă lucrurile ar fi bine în viața copilului și nu ar suferi, nu s-ar gândi la acțiuni care i-ar putea dăuna sau pune viața în pericol. Totuși, faptul că există anumite probleme în viața copilului nu înseamnă că pătrunderea în grupuri care îi încurajează să își facă rău este justificată.

Semne ale automutilării și precauții pentru părinți

Tinerii care își fac rău vor face tot posibilul să își ascundă rănile pe care și le fac. Chiar și să poarte bluze cu mâneci lungi când este foarte cald. Semnele fizice ale automutilării pot fi tăieturi, zgârieturi, vânătăi, arsuri, răni care nu se mai vindecă, sau chiar zone de chelie.

Părinții pot fi atenți dacă copiii lor manifestă interes pentru balena albastra, dacă au zgârieturi sau tăieturi pe corp, dacă se izolează, nu vorbesc cu nimeni, petrec timp pe rețele de socializare străine sau vorbesc cu străini, dacă sunt indicii că se întâlnesc cu străini. Alte semne caracteristice ale jocului balena albastra sunt desene cu balene, înțepături pe piele, tăieturi ale buzelor și cuvinte în diferite părți ale corpului, interes pentru filme, clipuri sau melodii ciudate, fotografii pe calculator sau telefon care ilustrează răul pe care și-l fac.

Ce pot face părinții în situația în care copiii lor joaca balena albastra?

În această situație ce pot face părinții este să comunice cu copiii lor. Să le ofere sprijin emoțional, înțelegere, să fie dispuși să discute despre eventualele probleme existente în viața copiilor lor și să găsească împreună soluții la acestea. Înțelegerea faptului că aceste probleme au efecte devastatoare în viața copiilor este foarte importantă. Discreditarea lor îi va face pe copii să se simtă singuri, nesusținuți și neînțeleși.

În aceste situații este bine ca părinții să aibă un comportament calm și să evite să facă copiii să se simtă criticați sau vinovați. Emoțiile negative fac mult rău alimentând comportamentul autodistructiv. Copiii trebuie să înțeleagă că sunt acceptați de părinții lor, că nu vor fi pedepsiți pentru comportamentul lor și că nu este în regulă ca ei să continue să își facă rău.

Susținerea părinților este foarte importantă și îi poate ajuta pe copii să depășească această etapă întunecată din viața lor. Însă este posibil ca suportul oferit de părinți să nu rezolve problemele emoționale care îl determină pe copii să își facă rău, și atunci să fie necesară intervenția psihoterapeutului.

Ce se face deja în România și unde găsim ajutor?

Poliția Română a demarat o campanie de informare prin care se recomandă tinerilor să nu dea nimănui date personale și să nu vorbească sau să se întâlnească cu străini. Deși au existat incidente în școli, nu există dovezi că ele sunt consecințe ale acestui joc, balena albastra.

„Deși nu este un fenomen în România, vă recomandăm tuturor celor care sunteți timorați sau amenințați de ‘prietenii’ din mediul virtual, să căutați sprijin la persoanele dragi sau la autorități”, informează Biroul de presă al Poliției Române.

„Am demarat campania de prevenire pentru a evita orice situație care poate duce la rănire sau decesul minorilor”, a adăugat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR. Mai multe detalii despre campania Inspectoratului General al Politiei Române.

Suportul psihologic și intervenția psihoterapeutică realizate de către un psihoterapeut acreditat sunt importante pentru a-i ajuta pe copii să învețe alternative la comportamentul autodistructiv și vindecarea cauzelor emoționale care îi determină să își facă rău.

Consilierii școlari pot oferi suport elevilor.

Există Centrul pentru Prevenirea Suicidului la Copil și Adolescent: 0800 080 100 sau 116 123.


Pentru orice întrebări despre acest subiect precum și pentru asistență psihologică și psihoterapie vă stau la dispoziție la telefon 0773 394 730 sau la e-mail [email protected]


Referințe:

Khasawneh A, Chalil Madathil K, Dixon E, Wiśniewski P, Zinzow H, Roth R. Examining the Self-Harm and Suicide Contagion Effects of the Blue Whale Challenge on YouTube and Twitter: Qualitative Study. JMIR Ment Health. 2020 Jun 5;7(6):e15973. doi: 10.2196/15973. PMID: 32515741; PMCID: PMC7312265.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top