cum sa scapi de emotii, femeie isi acoprata fata cum mainile

Cum Să Scapi De Emoții

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Lucrez adesea cu persoane care mă întreabă ”cum să scapi de emoții? Ce să fac ca să nu mai am emoții?”. Hai să vedem rapid cum putem face asta.

Pentru a scăpa de emoții este important să trecem prin câteva etape:

  • să înțelegem ce înseamnă aceste emoții mai exact
  • să înțelegem de unde vin
  • să transformăm ceea ce gândim
  • să folosim tehnici potrivite pentru a calma emoțiile
  • să ne pregătim temeinic pentru ceea ce avem de făcut

Ca să te ajut cu acest proces, am creat un curs online special pentru gestionarea emoțiilor.

Ce înseamnă când ai emoții?

Ca să putem pune punctul pe ”i”, când spunem că avem emoții de obicei ne referim la anxietate sau entuziasm, o stare de agitație sau de anticipare. Este foarte important să știi că este normal să ai emoții. Cu toții le avem, fiecare le simțim în mod personal și în funcție de context. Bine că le avem. Dacă nu le avem atunci putem să ne punem niște semne de întrebare!

Voi intra puțin în detaliu, știu că e contra-intuitiv pentru că vrei să scapi de ele, dar stai cu mine și promit că ce îți spun te va ajuta.

Încearcă să recunoști ce emoții ai. Este vorba de cele enumerate anterior sau recunoști și alte emoții? A recunoaște ce emoții simți ajută la diminuarea lor în intensitate.

Apoi recunoști ce se întâmplă în corpul tău când ai emoții? De obicei când ai emoții poți să tremuri sau să îți tremure mâinile sau picioarele, inima începe să bată mai tare ca și cum îți sare din piept, palmele devin umede, gura se usucă, sau poți avea simptome gastrointestinale. Aceste simptome apar deoarece corpul nostru este foarte activ în aceste situații și avem hormoni care ne ajută, de exemplu adrenalina și cortizolul. Acești ”hormoni ai stresului” ajută corpul să lupte sau să fugă dintr-o situație stresantă sau periculoasă.

Mintea devine foarte activă prin gânduri de multe feluri, multe dintre ele distorsionate. Gândurile joacă un rol determinant în apariția emoțiilor. De aceea îți recomand un articol cuprinzător despre aceste gânduri.

Pentru tine ce înseamnă când ai emoții? Te regăsești în cele de mai sus?

De unde vin emoțiile?

De cele mai multe ori emoțiile vin din ceea ce gândim. Sper că te-ai uitat prin articolul recomandat. Voi trece în revistă principalele categorii de gânduri distorsionate care apar atunci când avem emoții.

  • Catastrofarea: Dacă mă dau afară? / Dacă se supără pe mine?
  • Gândirea în alb și negru: Dacă nu iau interviul sunt cel mai fraier.
  • Ghicirea viitorului: O să pic examenul./ Nu o să mă placă. / Nu o să fac o impresie bună.
  • Ghicirea gândurilor celorlalți: Va crede că nu m-am pregătit.
  • Judecata afectivă: Am emoții înainte de examen, deci e un examen greu.

De asemenea, evenimentele externe pot fi contexte în care noi să avem emoții. De exemplu:

  • trebuie să prezinți ceva în fața unui grup de oameni
  • ai un interviu
  • te întâlnești cu o persoană pe care o placi
  • ai un examen
  • urmează să faci ceva important pentru tine

Tu când ai emoții?

Cum să scapi de emoții cu tehnici pentru gestionarea lor

Este foarte important să știi că există multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți gestiona emoțiile. Și voi scrie mai jos câteva dintre aceste lucruri.

Însă, trebuie să îți spun mai întâi că am creat un curs special pentru a gestiona corespunzător emoțiile. Este un curs online pentru gestionarea emoțiilor cu peste 70 de lecții, bogat în tehnici practice care te ghidează pas cu pas și te ajută să înveți abilitățile esențiale pentru a prelua controlul asupra emoțiilor tale. Este un curs foarte accesibil la care, dacă te înscrii, ai acces la toate cursurile din platfoma PsihoSensus Academy. Te poți înscrie la acest curs online pentru gestionarea emotiilor.

Din punct de vedere terapeutic, când cineva îmi spune că vrea să scape de emoții eu înțeleg că dorește să se calmeze, să scape de disconfortul simțit atunci când apar aceste emoții. Noi putem schimba emoțiile doar prin intervenții comportamentale (adică prin ceea ce facem) sau cognitive (prin modul în care gândim). Sau chimic prin tratament medicamentos în cazul unor tulburări de sănătate mintală, dar mai jos nu scriu despre acest lucru.

Pe scurt:

Nu fugi de emoții

Știu că opusul emoțiilor e să fii calm. Dar noi nu putem să oprim emoțiile. Ele apar ca răspunsuri naturale la ceea ce se întâmplă în interiorul nostru sau în exterior. Putem să ne prefacem că ele nu sunt acolo, să le negăm. Dar acest lucru nu este sănătos pentru că emoțiile sunt parte din experiența pe care o avem și au funcții foarte importante.

În plus, dacă negăm emoțiile de fapt negăm toată paleta de emoții pentru că în creierul nostru nu există emoții bune sau emoții rele. Sănătos este să integrăm emoțiile în viața noastră, să le acceptăm și să le facem aliatul nostru de preț.

Iată un articol care explică în detaliu despre ce este gestionarea emoțiilor în 7 pași practici.

Book icon
Articol recomandat: Gestionarea emoțiilor

Echilibrează gândirea

Așa cum ma spus și mai sus, de cele mai multe ori gândurile pe care le avem ne pot determina starea emoțională. Astfel, dacă reușim să ne echilibrăm gândirea, vom simți mai puține emoții sau ne vom calma. Observă te rog că am spus ”echilibrarea gândirii” și nu ”gândește pozitiv”, pentru că cel mai important este să ai gânduri cât mai realiste bazate pe dovezi clare.

Gândirea pozitivă poate merge uneori către negarea realității, iar acest lucru nu ajută în gestionarea emoțiilor. Pentru că, în primul rând nu le crezi.

Echilibrarea gândirii se face prin confruntarea gândurilor pe care le ai când ai emoții, și prin adunarea dovezilor pro și contra lor.

Utilizează tehnici de relaxare

Tehnicile de calmare sau de relaxare sunt tehnici prin care activăm în corpul nostru un răspuns de relaxare. Acest lucru ne ajută să ne calmăm pentru că secreția de adrenalină și cortizol se diminuează. Dacă corpul înțelege că nu este nevoie de acești hormoni, se va reduce secreția lor.

Tehnicile de relaxare pot fi:

  • meditația
  • mindfulness-ul: iată un exercițiu de mindfulness cu o cană de ceai
  • tehnici de respirație
  • yoga
  • sportul
  • meditațiile ghidate
  • ascultarea unor melodii relaxante, sunetelor din natură sau ciripitul păsărilor

Încearcă să utilizezi metode care se concentrează pe respirație. Practicarea acestora pentru câteva minute (de obicei 10-20 în funcție de metodă) ajută la activarea răspunsului de relaxare în corp.

Încearcă dezvoltarea personală sau psihoterapia

Uneori poate fi insuficient ceea ce facem din proprie inițiativă și putem avea nevoie de ajutor. Dezvoltarea personală în ședințe individuale sau prin cursuri online de dezvoltare personală și psihoterapia pot ajuta să devenim mai stăpâni pe sine, să ne cunoaștem mai bine și să depășim acele credințe care ne pot ține în loc. Credințele despre sine, lume sau ceilalți pot fi învechite și pot fi obstacole în calea dezvoltării noastre personale sau profesionale.

Lucrează cu mine! te pot ajuta să îți gestionezi mai bine emoțiile atât în ședințe individuale la cabinetul de psihologie și prin ședințe online.


Referințe:

Worthen M, Cash E. Stress Management. [Updated 2022 Aug 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513300/
Can YS, Iles-Smith H, Chalabianloo N, Ekiz D, Fernández-Álvarez J, Repetto C, Riva G, Ersoy C. How to Relax in Stressful Situations: A Smart Stress Reduction System. Healthcare (Basel). 2020 Apr 16;8(2):100. doi: 10.3390/healthcare8020100. PMID: 32316370; PMCID: PMC7349817.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top