pokemon go România, pokemon go, pokemon,

Pokemon Go – Cum Îți Poate Schimba Viața

Cum îți poate schimba viața Pokemon Go?

”Voi bate țara în lung și-n lat / Mereu în căutare”. La propriu. Pentru că azi putem chiar să căutăm pokemoni pe stradă, în mall, în parc, fiecare parte a orașului ascunzând specii variate de astfel de vietăți virtuale gata sa fie capturate. Jocul Pokemon go a fost foarte așteptat în toată lumea. Nici eu nu am scăpat de el.

În ultimele două săptămâni m-am jucat și eu Pokemon Go pentru că eram foarte curioasă de ce atâta lume se joacă acest joc. Vedeam cum doi câte doi prieteni mergeau pe stradă, se opreau ca să prindă un pokemon și apoi își continuau drumul, privind tot la telefon.

Așa că plină de curiozitate, după ce aplicația a fost lansată și în România, mi-am luat-o și eu din Google Play și mi-am început propria aventură. Voi scrie mai departe în acest articol care a fost experiența mea cu jocul care a năucit tineretul din întreaga lume, Pokemon Go, și care sunt efectele pe plan psihologic care le-am simțit.

Amintiri din copilărie: Pokemon Go și copilul interior

Când eram copil am jucat pokemon foarte mult, și cum memoria mea de lungă durată este de elefant, îmi permite acum să fiu un Pokedex biped. Atunci visam la pokemoni având imprimată pe retină pixelii jocului de pe Game Boy.

Iar acum, după 18-20 ani să pot prinde eu pokemoni ca Ash din prima serie de desene animate, este un vis devenit realitate, este o experiență pe care fetița din mine o adoră. Sau a adorat-o câtva timp după care nu am mai fost mulțumită, am vrut mai mult, și magia jocului s-a disipat.

Dar nostalgia pe care am simțit-o prinzând primii pokemoni a hrănit partea din mine căreia îi era sete de joc și de joacă, după atâta timp de muncă și de a fi ocupată. Unii din noi, adulți de toate vârstele, avem această nevoie nebună de a hrăni copilul interior și contactul cu realitatea augmentată de lumea pokemonilor ne poate satisface această nevoie, mai ales dacă am crescut cu jocul și cu desenele animate Pokemon.

Pokemon Go adjuvant în depresie?

Din punctul de vedere al sănătății psihice, Pokemon Go face o treabă foarte bună. În primul rând încurajează jucătorii să meargă afară, iar ieșitul din casă este cel mai benefic pentru noi toți, în special pentru cine are depresie.

Există foarte multe persoane care declară că acest joc le-a alinat starea emoțională și afectivă doar pentru că au reușit să iasă în lume, să se plimbe și să cunoască oameni noi.

Este relaxant și plăcut să te joci și este util din punctul de vedere al mișcării. În medie eu am mers cel puțin 5 km prin București în fiecare seară, îndeajuns cât să prind și să clocesc o mulțime de ouă de pokemoni 🙂

Este un lucru deosebit de bun că în loc să stea în casă, să se îngrijoreze și să se afunde mai tare în depresie, oamenii care suferă de această boală au ieșit afară, au făcut mișcare și s-au concentrat pe altceva.

Când cauți pokemoni, la finalul zilei ești atât de obosit încât tot ce îți vine să faci este să te arunci în pat și să dormi. Iar somnul este foarte de bun după un Pokemon Haul desăvârșit.

Pe termen scurt acest joc pare să ajute mulți oameni să se simtă mai bine. Pe termen lung … rămâne de văzut.

Nu am auzit pe nimeni să renunțe la medicația pentru depresie sau la terapie pentru că joacă Pokemon Go. Așa că nu vă încurajez să faceți alegeri de acest gen pentru că nu există dovezi științifice că Pokemon Go vindecă depresia. Pentru vindecarea depresiei tot psihoterapia este baza.

Vezi cum te poate ajuta psihoterapia.

Poți citi mai multe despre depresie și poți chiar să faci un test online.

Pokemon Go și picioarele umflate: o durere bună și un somn profund odihnitor

Acest joc este primul din toate cele jucate în viața mea, care mi-a permis să ies din casă și să mă plimb prin oraș, sa explorez parcuri și locuri noi. Deși le-aș fi putut vizita, nu am făcut-o cu alta ocazie din diferite motive, fie eram prea ocupată fie prea obosită.

Ei bine, lumea pokemonilor suprapusă peste harta Bucureștiului este destul de motivantă în acest sens. Pentru oamenii mai ocupați, seara între 8 și 12 este o fereastră bună de ieșit și mers prin parcuri sau pe stradă, prin mall, doar să te plimbi și să prinzi monstruleți dinăștia virtuali 🙂

Chiar dacă m-am ales de nenumărate ori cu picioare umflate și tălpi dureroase, am mers – sau uneori am și alergat, ore bune ca să îmi măresc colecția de pokemoni și să trec la nivelul următor.

pokemon go, pokemon go Romania,

Nu mai spun că există un site care arată fix ce pokemoni sunt prin preajmă, și au fost dăți când am ieșit în miez de noapte să prind un Squirtle, sau să regret că acel Alakazam e prea departe.

Picioarele se dezumflă dacă dormi cu ele pe o pernă, durerea trece și ea, dar pokemonii rămân 😉

Pokemon Go și anxietatea

Se pare că acest joc sparge barierele anxietății în general, în special ale anxietății sociale. Există foarte, foarte, dar foarte multe persoane care spun cu mâna pe inimă că datorită acestui joc au cunoscut persoane noi, au legat prietenii și au petrecut ore bune stând afară, ceea ce le era necaracteristic din cauza afecțiunii pe care o au.

Pokemon Go câștigă și aici. E foarte ușor să intri în vorbă cu alte persoane cu care împărtășești interese sau activități comune, iar acest joc este unul care are potențialul de a te ajuta să cunoști oameni noi.

E adevărat că uiți de toată anxietatea când faci ceva ce-ți place, ceva ce face toată lumea și nu ești singurul, te ajută să simți mai puțină rușine și să treci peste anxietatea socială.

Cred că pe lângă posibilitatea de îmbunătățire a stării de depresie, învățarea de comportamente sociale noi și mai ales practicarea lor, acumularea de experiențe pozitive care să le susțină, există posibilitatea de a debloca un mare potențial personal folosindu-te de jocul Pokemon Go.

Pe PsihoSensus avem un test pentru anxietate pe care poate te-ar interesa să îl accesezi. De asemenea, poți citi câteva idei pentru a face față anxietății.

Este poate doar o cârjă pe care o folosim ca să accesăm unele părți din noi și să le hrănim pe altele mai slabe?

Nu uitați să țineți un ochi ”en garde” pe unde mergeți ca să fiți în siguranță 😉

2 thoughts on “Pokemon Go – Cum Îți Poate Schimba Viața”

    1. Multumesc pentru feedback.

      Foarte adevarat ce ai zis despre combat. M-a dezamagit cand am vazut ca trebuie sa fii campion la viteza cu care apesi pe telefon a castiga o lupta. Dar jocul are farmecul lui in definitiv, si poate candva in viitor developerii vor adauga si alte elemente care probabil il vor imbunatati.

      Iar despre emulatoarele GBA, ce-i drept, le-am incercat cautand nostalgia despre care vorbesti 🙂

Lasă un comentariu

În perioada 27 martie-1 aprilie nu se pot face programări

Scroll to Top