Femeie tânără privește speriată

Cum Gestionezi Impactul Psihologic Al Situațiilor De Criză Sau Război

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Nu credeam că va veni o zi în care să scriu despre aceste lucruri. Te trezești într-o dimineață nepunând la îndoială că va fi o zi ca oricare alta, dar afli că a apărut o nouă criză în lume. Război. Eu cel puțin, m-am simțit profund tristă, șocată, și îngrijorată.

Cu toate acestea, suntem doar martori la acest război pe care îl suferă Ucraina și ne implicăm cât putem pentru a susține victimele și refugiații care ajung la noi.

Cum influențează războiul starea de bine și sănătatea mintală a unei persoane?

Războiul poate avea un impact devastator asupra sănătății mintale. Expunerea la violență, moarte și distrugere poate avea un impact profund asupra sănătății mintale, ducând adesea la apariția simptomelor tulburării de stres post-traumatic (PTSD). Persoanele care sunt martore la violență, război, dezastrul provocat de război, pot avea gânduri intruzive, flashback-uri și coșmaruri despre evenimentele trăite.

Pe lângă trauma psihologică cauzată de expunerea la război, există și stresul de a se afla într-o zonă de luptă. Acest tip de stres poate duce la probleme precum insomnie, iritabilitate și dificultatea de concentrare. În plus, războiul poate avea un efect negativ asupra relațiilor sociale din cauza provocărilor pe care le presupune prezența într-o zonă de război.

A fi martor la război poate duce, de asemenea, la probleme psihologice la copii. Copiii care sunt martori ai violenței sau războiului sunt mai predispuși să manifeste un comportament agresiv, să aibă probleme de socializare și să întâmpine dificultăți la școală. De asemenea, este mai probabil ca aceștia să dezvolte probleme de sănătate mintală cum ar fi PTSD, tulburări de anxietate și depresie.

Există un număr mare de cercetări (vezi referințele din subsol) care au analizat impactul războiului asupra sănătății mintale. Multe dintre aceste cercetări au constatat că a fi martor la război poate avea un impact semnificativ și de lungă durată asupra sănătății mintale.

Unele dintre modalitățile cheie prin care prezența la război poate avea un impact asupra sănătății mintale includ:

  • creșteri ale nivelului de stres, anxietate și PTSD
  • creșterea ratelor de sinucidere și a altor forme de autoagresiune
  • creșteri ale abuzului de alcool și de droguri
  • rate crescute de depresie

Cum facem față impactului războiului asupra sănătății noastre mintale?

Primul pas este să recunoaștem că războiul, chiar dacă este la o oarecare depărtare de țara noastră, ne poate afecta emoțional și mental. Este normal să resimțim o serie de emoții, cum ar fi tristețea, anxietatea, furia și confuzia în timpul și după un conflict. Este important să înțelegem că este în regulă să avem aceste emoții și că ele reprezintă un răspuns natural la ceea ce am trăit sau am fost martori.

O criză precum un război este ceva care poate zgudui temeliile societății. Poate fi copleșitoare și poate părea insurmontabilă. Un conflict de acest fel poate fi un moment incredibil de dificil, atât pentru cei afectați direct cât și pentru cei din țările vecine.

Atunci când recunoaștem că acest război există, ne dăm seama că există, acolo în mediul nostru pe care îl consideram sigur până nu demult, un pericol real. Înțelegem pericolul nu doar pentru siguranța noastră fizică, ci și pentru bunăstarea noastră mentală. Pentru a ne proteja de pericolele lumii, trebuie să avem grijă de sănătatea noastră mentală.

Comunică

Poate fi foarte util să vorbești cu cineva despre ceea ce simți. Acesta poate fi un prieten, un membru al familiei, un terapeut sau orice alt sistem de sprijin. Vorbind deschis și sincer te poate ajuta să îți procesezi gândurile și sentimentele. De asemenea, te poate ajuta să găsești modalități de a face față stresului provocat de război.

 

Străduiește-te să ieși din spiralele de gânduri și griji catastrofale, punând mai mult accent pe ceea ce este posibil să faci acum sau pe cum te poți implica.

Ai grijă de tine

Asigură-te că ai grijă de tine atât fizic, cât și mental. Asta înseamnă să dormi suficient, să mănânci alimente sănătoase și să faci exerciții fizice. Având grijă de tine te va ajuta să ai resurse fizice să gestionezi mai bine sănătatea mintală în timpul unei perioade de criză.

Menține o rutină

Încearcă să îți menții o rutină normală pe cât posibil. Acest lucru poate fi dificil, dar te poate ajuta să te simți mai stăpân pe situație. Poate fi util să îți stabilești câteva obiective mici și să le îndeplinești.

Concentrează-te pe ce poți face

Concentrează-te pe ceea ce poți controla. Este ușor să te simți copleșit de tot ceea ce se întâmplă. Dar încearcă să te concentrezi asupra lucrurilor pe care le poți controla. Acestea pot fi reacțiile personale, modul în care îi ajuți pe ceilalți sau cum alegi să te implici.

Una dintre cele mai bune modalități de a face față unei crize este să acționezi. Întotdeauna există modalități prin care poți ajuta. Donează timp sau bani, alimente, haine, și alte lucruri utile.  Acțiunea vă poate ajuta să vă simțiți împuternicit și să simțiți că faceți ceva pentru a ajuta.

Ai răbdare

S-ar putea să dureze ceva timp până când lucrurile vor reveni la normal. Războiul lasă în urmă cicatrici emoționale care pot necesita timp pentru a se vindeca.

Acceptă-ți emoțiile

Nu încerca să eviți ceea ce simți. Este obișnuit să ne simțim șocați și să fim neîncrezători că încă mai există războaie în acest secol… Dă voie emoțiilor să existe, însă în același timp, menține o mentalitate concentrată pe soluții.

Exprimarea sănătoasă a emoțiilor te poate ajuta să le gestionezi mai bine. Acest lucru se poate face prin artă, scris sau pur și simplu vorbind cu cineva de încredere.

Dă-ți voie să jelești

Acordă-ți timp să jelești. Este firesc să simțiți o serie de emoții, cum ar fi tristețe, furie, frustrare și disperare. Permite-ți să experimentezi aceste sentimente. Este posibil să dorești să vorbești cu prietenii sau familia despre gândurile și sentimentele tale sau să scrii într-un jurnal.

Doliul este un răspuns natural la pierdere. Este în regulă să plângi sau să te simți furios. Nu îți fie teamă să cauți ajutor profesional dacă este nevoie.

Construiește un sistem de sprijin

Încearcă să te înconjori de oameni pozitivi. Oameni care te vor sprijini și îți vor fi alături. Atunci când apar crize, este important să ai oameni pe care te poți baza pentru sprijin și care îți pot fi alături atunci când ai nevoie.

Cum gestionezi anxietatea cauzată de situațiile de criză?

Anxietatea poate fi puternică atunci când apar situații de criză sau atunci când este cauzată de evenimente legate de război. Poate fi mai greu de gestionat, dar mai jos am scris câteva sfaturi despre cum să faci față:

Caută sprijin psihologic. Caută ajutor profesional prin psihoterapie pentru anxietate dacă anxietatea este copleșitoare sau de necontrolat. Nu este nicio rușine în a căuta asistență de la un profesionist în sănătate mintală pentru a face față anxietății din timpul războiului.

Fă-ți timp pentru tine în fiecare zi. Acest lucru poate fi dificil de făcut, dar este important să găsești un timp în fiecare zi, care este doar pentru tine. Acesta poate fi folosit pentru relaxare, reflecție sau orice altceva care te ajută să te detașezi de evenimentele din exterior și să faci ceva ce îți place.

Conectează-te cu alte persoane (familie, prieteni) care se confruntă cu anxietate legată de ceea ce se întâmplă. Te poți liniști când știi că nu ești singur, și că există și alți oameni care simt la fel. Poate fi de ajutor să vorbești cu ceilalți care înțeleg prin ce treci.

Rămâi informat, dar nu te opri asupra știrilor negative. Este important să fii la curent cu ceea ce se întâmplă în lume, dar este, de asemenea, important să fii atent la cât timp stai pe aceste știri. Prea multă expunere la știri negative poate contribui la anxietatea resimțită în această perioadă.

Practică tehnici de relaxare. Există multe tehnici diferite de relaxare care pot fi de ajutor în gestionarea anxietății din timpul acestei perioade. Încearcă yoga, exerciții de respirație profundă sau meditație.

Resurse

Peste tot în Europa s-au mobilizat psihologi și au format grupuri de suport psihologic în această situație de criză. La noi în țară cunosc doar două instituții, este posibil să fie mai multe și să nu le cunosc.

Sprijin psihologic pentru victimele și refugiații din Ucraina

Mulți oameni s-au mobilizat să ajute cum pot. Se strâng donații, oamenii merg cu propria mașină să aștepte refugiați să îi ajute. Este minunat că se întâmplă acest lucru.

Donații


Referințe:

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top