Descarcă de aici jurnalul gratuit cu exerciții pentru recunoștință

Ce Este Recunoștința și Care Sunt Beneficiile Ei

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Te-ai întrebat vreodată ce este recunoștința? Recunoștința este atât un sentiment cât și o practică prin care simțim și ne arătăm mulțumirea față de ceva sau cineva. Oricine își dorește o viață fericită, fix așa cum crede că este fericirea. Însă mulți dintre noi întâmpinăm obstacole în calea bunăstării noastre. Nu suntem acolo unde ne-am dorit, nu avem succesul imaginat, nu suntem îndeajuns de buni la ceva, nu avem ce ne dorim, nu facem ce ne place, relația poate nu este îndeajuns de satisfăcătoare, ba mai mult suntem adesea foarte critici cu propria persoană.

Pe lângă acestea, social media poate adăuga la emoțiile negative pe care le simțim deja.

Însă prea mult ne uităm în afară pentru a găsi satisfacția, starea de bine, poate fericirea. Astfel pierdem din vedere toate acele lucruri valoroase care deja există în viața noastră. Este important să ne uităm și înăuntrul și împrejurul nostru imediat pentru a vedea cu adevărat ceea ce suntem, facem și avem valoros în viața noastră.

Parte importantă din acest proces este practica recunoștinței (sau gratitudinii).

Azi discutăm pe scurt despre gratitudine sau recunoștință, un subiect atât de drag mie.

Ce este recunoștința?

Recunoștința este un sentiment complex pe care îl simțim în multe circumstanțe din viața noastră. De exemplu:

  • atunci când se întâmplă ceva bun și important pentru noi
  • când apreciem ceva sau pe cineva
  • când cineva este bun sau blând cu noi
  • când avem o nevoie sau dorință împlinită

Recunoștința are un rol important atât personal cât și social prin efectele și beneficiile pe care le are. Când cineva este bun cu tine, recunoștința face ca și tu să îi oferi ceva înapoi acelei persoane, să o răsplătești cumva. Recunoștința i-a ajutat pe strămoșii noștri să existe într-un grup, să dea și să primească, să dezvolte relații și să supraviețuiască.

Recunoștința este și o practică pe care o putem pune cu ușurință în aplicare. De exemplu îți arăți recunoștința când spui „mulțumesc” unei persoane care a făcut ceva pentru tine sau când apreciezi ceva, când întorci binele primit. Astfel recunoști binele primit, apreciezi fapta celuilalt față de tine, mulțumești și ai dorința (poate impulsul) de a face ceva reciproc.

Exercițiu practic pentru a simți recunoștință

Putem simți recunoștință prin exerciții specifice. Un exercițiu foarte puternic este acesta, denumit și ”înlăturarea mentală”. Astfel, pentru a începe acest exercițiu gândește-te la un eveniment pozitiv din viața ta, la un lucru bun sau la o persoană dragă sau relație. Gândește-te la toate aspectele pozitive care au venit cu acel lucru / persoană / relație.

Apoi imaginează-ți că acel lucru la care te-ai gândit nu este în viața ta și răspunde la următoarele întrebări:

  • Cum te-ai simți fără acel lucru / persoană / relație?
  • Cum ar arăta viața ta fără acel lucru / persoană / relație?
  • Cine ai fi tu și ce ai face fără acel lucru / persoană / relație?

Acum revino la momentul prezent și la faptul că acel lucru / persoană / relație este de fapt în viața ta.

  • Cum te simți acum?
  • Observi ceva diferit față de momentul de început al exercițiului?
  • Ce emoții ai simțit? Simți recunoștință pentru acel lucru / persoană / relație?

 

Care sunt beneficiile recunoștinței?

Recunoștința și practica ei are numeroase beneficii pentru oameni. Studiile din domeniu arată că cei care sunt recunoscători indiferent pentru ce, sunt mai fericiți și mai mulțumiți. Recunoștința este foarte strâns legată de o stare de spirit bună, unele studii indicând că legătura poate fi cauzală! Iată care sunt beneficiile recunoștinței:

  • Persoanele care practică recunoștința regulat se simt mai bine, au o stare de bine interioară. Gratitudinea crește nivelul de serotonină și dopamină din creier, neurotransmițătorii responsabili de starea de bine sau fericirea.
  • Starea de bine durează o perioadă mai lungă de timp după ce ai oprit practica recunoștinței.
  • Mintea este antrenată să se concentreze pe lucruri pozitive și găsește multe alte lucruri pentru care să simțim acest sentiment.
  • Recunoștința ne poate face să simțim mai puțină invidie și emoții negative.
  • Putem căpăta o perspectivă mai optimistă.
  • Recunoștința ajută persoanele care au depresie să își îmbunătățească starea afectivă. Deși are efecte benefice, această practică nu poate înlocui tratamentele de specialitate pentru depresie și alte tulburări psihologice, dar poate fi o parte care ajută în procesul de vindecare.
  • Somnul este mai bun, odihnitor.
  • Starea de sănătate fizică este îmbunătățită prin reducerea nivelului de stres.
  • Exprimarea gratitudinii poate face relațiile mai puternice, mai satisfăcătoare și iertarea poate fi mai ușoară.

Cum să practici recunoștința – exerciții practice

Pentru a practica recunoștința avem mai multe tehnici utile. Se spune că fericirea vine din lucruri mărunte, dar ele nu sunt chiar mărunte. Poate noi le percepem în acest fel, mai ales că putem avea tendința să uităm aceste lucruri bune destul de ușor.

Pentru a avea succes este bine să practicăm recunoștința regulat. Fie în fiecare zi, fie de 1-3 ori pe săptămână, să găsim frecvența care funcționează pentru noi.

Jurnalul recunoștinței

Orice caiet sau agendă poate fi transformată într-un jurnal unde îți scrii binecuvântările. Există și jurnale de gratitudine gata făcute pe care le poți cumpăra, sau un alt exemplu este jurnalul pe care l-am făcut și pe care îl poți descărca gratuit de mai jos.

Lista A-Z a recunoștinței

Un alt mod de a practica gratitudinea este ca în fiecare zi sau o dată la câteva zile să faci o listă mentală (sau scrisă) cu lucruri în ordine alfabetică și pentru care ești recunoscător. Recomand mai degrabă varianta scrisă decât cea mentală pentru că îți rămâne fizic și o poți revizita în altă zi.

Lista numerică a recunoștinței

Lista numerică este similară celei de mai sus, dar în loc de ordine alfabetică, alegi să scrii un număr de lucruri pentru care simți recunoștință. De exemplu, poți scrie 3 lucruri în fiecare zi, se pot repeta în zile diferite nu este nicio problemă.

Numărul de lucruri pe care le scrii nu este important. Pot fi 3, 5 sau 10, câte dorești tu, doar practica constantă este importantă.

Scrisorile sau mesajele de recunoștință

Acestea sunt foarte puternice emoțional, atât pentru cel care le scrie, cât și pentru cel care le primește. Efectul este pozitiv asupra ambelor persoane când sunt împărtășite, deși poți alege să nu le trimiți. Dar a simți recunoștință și a nu o exprima sau împărtăși este precum un cadou frumos împachetat dar pe care nu îl oferi, așa cum spunea William Arthur Ward (un scriitor american de maxime inspiraționale).

Obiceiurile de recunoștință

Obiceiuri pot fi:

  • a spune mulțumesc și a aprecia de fiecare dată când cineva a făcut ceva pentru tine
  • răsplătirea unei persoane care a făcut un efort pentru tine
  • scrisul în jurnal la aceeași oră sau moment din zi pentru a deveni un obicei
  • o dată la ceva timp să alegi o persoană căreia să îi transmiți un mesaj de recunoștință

Mini jurnalul recunoștinței

Luna aprilie este luna în care am ales tema recunoștinței pentru mini jurnalul cu exerciții. Așadar, acest jurnal conține 10 exerciții pe care le-am ales special să te ajute să practici recunoștința.

Iată cum arată:

Ce este recunoștința - este o practică și un sentiment complex prin care ne centrăm atenția asupra lucrurilor din viața noastră
Practică recunoștința cu acest jurnal cu exerciții de recunoștință – descarcă gratuit

Recomandarea pentru acest jurnal este să lucrezi un exercițiu pe zi. Foarte important, la fiecare lucru despre care scrii să notezi și de ce simți recunoștință, așa cum am scris și în instrucțiunile de completare. Scriind acele ”de ce” – uri maximizezi beneficiile pe care le ai din această practică. De asemenea, important este și să eviți să compari situația ta cu a altor persoane care au o situație mai grea sau nu au resursele pe care le ai tu.

 


Referințe:

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top