Descarcă de aici jurnalul gratuit cu exerciții pentru acceptare

Ce Este Acceptarea Și Cum Să Te Accepți? Jurnal Cu Exerciții Și 20+ Sfaturi Practice

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Acceptarea este o abilitate care poate fi învățată și îmbunătățită în timp. Este abilitatea de a accepta fără a judeca binele și răul din viața ta. Aceasta include gândurile, sentimentele, oamenii, evenimentele și trecutul și viitorul tău.

Ai avut vreodată gânduri ca acestea: „Sunt o persoană îngrozitoare”, „Nu trebuie să fiu așa”, „Acest lucru nu ar trebui să se întâmple”, „De ce X nu este așa?”. Dacă da, atunci s-ar putea să ai o dificultate în a te accepta pe tine și pe ceilalți oameni sau unele aspecte ale vieții tale.

În acest articol vorbim despre acceptare și despre cum să o îmbunătățim și să o creștem. Pentru că, știai că acceptarea ne poate face de fapt mai fericiți?

 

Acceptarea este o abilitate învățată. Există cercetări [1 – mai multe în subsolul paginii] care ne arată că putem învăța să ne antrenăm acceptarea prin practică și acest lucru are beneficii imense la nivel psihologic.

Ce este acceptarea?

Acceptarea este o abilitate care poate fi învățată și îmbunătățită în timp. Este abilitatea de a accepta fără a judeca binele și răul din viața ta. Aceasta include gândurile, sentimentele, oamenii, evenimentele și trecutul și viitorul tău.

Acceptarea nu înseamnă că te resemnezi cu un rol de victimă sau că renunți la puterea ta. Acceptarea necesită conștientizare și meditație pentru a ajuta la antrenarea minții să renunțe la judecată și critică. Este o abilitate importantă de dezvoltat, deoarece îți permite să trăiești în momentul prezent, să câștigi pacea interioară și să previi stresul.

Femeie isi pune palmele in dreptul inimii zambind
Acceptarea lucrurilor pe care nu le putem controla și conștientizarea și acceptarea lucrurilor pe care le putem controla ne poate aduce mai multă pace interioară.

Acceptarea este o abilitate care poate fi antrenată. Nu ne naștem cu ea. Este abilitatea de a vedea lucrurile așa cum sunt și de a ne lăsa deschiși fără a judeca ceea ce se întâmplă în jurul nostru, de a accepta cine suntem și cine sunt ceilalți și de a îmbrățișa viața așa cum este și ceea ce ne oferă.

Acest lucru nu înseamnă că nu vei experimenta emoții sau reacții negative la lucrurile sau oamenii din viața ta, ci mai degrabă că vei fi mai capabil să le gestionezi mai bine. Asta înseamnă să nu reacționezi pe moment cu frică, furie, tristețe, dezgust sau alte emoții negative, care sunt răspunsuri emoționale perfect naturale. Mai degrabă, acceptarea înseamnă să fii capabil să recunoști aceste sentimente, emoții și gânduri pentru ceea ce sunt și să le lași să treacă.

 

O spun din nou, acceptarea este o abilitate care poate fi antrenată.

Viața nu este întotdeauna ușoară și zilnic ne confruntăm cu situații care ne provoacă până la limite. Cu toate acestea, modul în care alegem să facem față acestor provocări este cel care afectează calitatea vieții noastre și fericirea pe termen lung. Acceptarea este o abilitate care poate fi antrenată, și necesită efort și practică constantă.

Poți găsi atât de multă liniște sufletească dacă accepți. Nu poți schimba întotdeauna circumstanțele, dar poți controla modul în care răspunzi la ele. Aceasta este o distincție importantă de făcut, deoarece dacă crezi că nu ai control asupra vieții tale și a lumii din jurul tău, este dificil să te simți bine în pielea ta. În plus, fără acceptare, mulți oameni se luptă cu gânduri negative și emoții negative, cum ar fi furia, tristețea, iritarea și depresia.

Acceptarea nu este ușoară, dar face viața mult mai ușor de gestionat. Este abilitatea de a face un pas înapoi și de a recunoaște că așa stau lucrurile chiar acum, în acest moment, și că poți alege să reacționezi diferit în loc să lupți împotriva a ceea ce se întâmplă. În plus, te va ajuta să trăiești o viață mai fericită și mai mulțumită, reducând în același timp stresul.

Femeie zambeste este fericita, tine in mana un balon care are un smiley face desenat pe el
Acceptarea de sine ne poate ajuta să ne simțim mai bine în propria piele.

Cum antrenezi acceptarea?

Iată câteva sfaturi pentru a-ți dezvolta acceptarea, după care vom intra mult mai în detaliu despre ea:

  • Iartă-te pentru greșelile pe care le-ai făcut în trecut și pentru cele pe care le-ai putea face în viitor. Până la urmă, să fii om înseamnă că vei face greșeli! Privește-le ca pe niște oportunități de învățare mai degrabă, decât ca pe ceva pentru care să te critici și pedepsești
  • Petrece timp cu oameni care scot la iveală o energie pozitivă în tine și distanțează-te de cei care te pun la pământ. O rețea de sprijin formată din prietenii tăi este de neprețuit atunci când vine vorba de acceptarea de sine și de ceilalți.
  • Fii sincer cu tine însuți cu privire la ceea ce ai nevoie, fie că este vorba de un proiect personal, de o zi liberă sau de o ieșire în oraș cu prietenii. Pare simplu, dar uneori ne putem pierde în propriile gânduri încât uităm să avem grijă de noi înșine.
  • Acceptă-ți sentimentele. În loc să încerci să le bagi sub preș sau să îți distragi atenția de la ele, acceptă că te simți așa cum te simți știind că aceste emoții vor trece.

Amintește-ți că acceptarea este o abilitate care poate fi antrenată.

Acceptarea unui lucru din viața ta, fie că este bun sau rău, are mult de-a face cu percepția ta. Felul în care vezi lucrurile influențează modul în care le accepți. Cu cât percepția ta este mai negativă, cu atât este mai puțin probabil să accepți situațiile. Pe de altă parte, atunci când ai o atitudine pozitivă față de ceva, ai mai multe șanse să fii deschis la acel lucru și să îl accepți în viața ta.

Acceptarea emoțiilor poate fi dificilă, dar este esențială pentru dezvoltarea stabilității emoționale și a rezilienței (abilitatea de a ne reveni după stres). Atunci când experimentezi o emoție negativă, răspunsul natural este să lupți sau să fugi. Din păcate, acest lucru nu face decât să înrăutățească lucrurile. Doar prin acceptarea a ceea ce simți poți începe să treci peste ceea ce se întâmplă. Acest lucru nu înseamnă să îți reprimi emoțiile. Reprimarea va duce probabil la reapariția emoțiilor mai târziu, adesea la o intensitate amplificată.

Acceptarea este o abilitate importantă pentru pacea interioară.
Când acceptăm lucrurile așa cum sunt reducem din rezistența interioară și putem să ne gestionăm mai bine energia și să o investim în lucruri care ne fac bine.

Acceptarea ne arată o cale către a fi mai fericiți și mai împăcați cu noi înșine, cu ceea ce se întâmplă, cu ceilalți. Dacă nu poți să accepți realitatea așa cum este, nu este posibil să fii fericit cu modul în care lucrurile se întâmplă pentru tine. Acceptarea înseamnă să înțelegi că anumite aspecte ale vieții sunt dincolo de controlul tău și să-ți permiți să renunți la încercarea de a le schimba. Atunci când acceptați lucrurile, elimini rezistența față de ceea ce este și reduci încărcătura emoțională a situației.

Nu poți controla întotdeauna ceea ce se întâmplă în viață, dar ceea ce poți controla întotdeauna este răspunsul pe care îl manifești. În loc să lupți împotriva realității, încearcă să schimbi modul în care privești lumea, schimbându-ți perspectiva sau gândurile asupra unei probleme. Este nevoie de timp pentru a-ți schimba percepția asupra lumii, dar, cu practică, poți învăța să răspunzi într-un mod plin de acceptare.

Ce înseamnă să accepți?

Atunci când accepți, nu te judeci pe tine însuți și experiențele pe care le ai. Nu încerci să schimbi sau să repari lucrurile, ci le permiți să fie așa cum sunt. Acest lucru poate fi dificil, deoarece merge împotriva înclinației noastre naturale de a ne împotrivi la ceea ce nu ne dorim sau nu ne place.

Dar, acceptând lucrurile, putem renunța la rezistența noastră și ne putem reduce suferința. De asemenea, putem începe să vedem lumea mai clar, fără toate filtrele pe care judecățile și prejudecățile noastre le pun în loc.

Atunci când îi acceptăm pe ceilalți pentru ceea ce sunt, înseamnă că suntem capabili să îi vedem pentru toate atributele lor pozitive sau negative, fără a încerca să îi schimbăm. Nu îi punem pe un piedestal și nici nu îi devalorizăm pentru că sunt diferiți de noi. A accepta nu înseamnă că ești și de acord cu ce face X sau Y, ci nu mai lupți împotriva faptului că fiecare avem valori diferite și ne trăim viața diferit.

Atunci când îți accepți trecutul, nu înseamnă că nu ai învățat nimic sau că ai lăsat să se întâmple totul. Poți lua lecțiile care trebuie învățate și le poți aplica în continuare.

A-ți accepta viitorul nu înseamnă să te resemnezi cu o viață neîmplinită, fără obiective sau scopuri. Înseamnă să fii deschis la posibilități, chiar dacă acestea nu sunt ceea ce ți-ai dorit inițial.

A-ți accepta prezentul nu înseamnă să renunți la toate obiectivele și dorințele tale. Poți să lucrezi în continuare pentru binele tău, fiind în același timp deschis la oportunitățile care îți apar în cale. Acest lucru nu înseamnă să te resemnezi sau să te complaci, ci mai degrabă să ai flexibilitate și răbdare față de viață și față de procesul de care este nevoie pentru a ajunge acolo unde îți dorești să ajungi.

Gânduri care arată rezistența

Acceptarea implică a vedea lucrurile așa cum sunt.
Rezistența poate fi recunoscută după tiparele de gânduri care apar.

Mai jos sunt exemple de gânduri pe care oamenii le au atunci când le este greu să accepte anumite lucruri din viața lor. Acestea sunt adesea ceea ce numim distorsiuni cognitive, niște tipare de gândire eronate care ne influențează modul în care ne raportăm la ceea ce este în viața noastră:

  • „Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple. Nu este corect!”
  • „Nu pot să suport asta!”
  • „De ce mi se întâmplă mie asta?!”
  • „Nu ar trebui să gândesc așa. Nu e bine pentru mine.”
  • „Acest gând nu mă ajută.”
  • „Nu merit acest lucru. Nu ar trebui să mă simt așa.”
  • „[X] nu ar trebui să se poarte așa! Sunt atât de lipsiți de considerație!”
  • „Aș vrea ca [X] să înceapă să se comporte ca o ființă umană decentă!”

Care sunt beneficiile acceptării?

Acceptarea aduce multe beneficii în viața noastră. Atunci când acceptăm ceea ce se întâmplă, suntem capabili să renunțăm la judecată și critică, ceea ce ne permite să mergem înainte fără rezistență.

Acceptarea ne permite, de asemenea, să fim mai prezenți în acest moment, ceea ce poate duce la o pace interioară și o stare de bine. În plus, acceptarea ne ajută să ne conectăm cu ceilalți cu mai multă compasiune și fără judecată. În cele din urmă, acceptarea este un instrument important pentru rezolvarea problemelor și pentru a lucra pentru binele nostru.

Acceptarea aduce pace. Atunci când cineva este capabil să accepte realitatea așa cum este, nu dorește sau speră ca viața să fie altfel decât este deja. Acest lucru înlătură o grămadă de stres legat de încercarea de a schimba lucrurile.

Un alt beneficiu al acceptării este că nu scade importanța asumării responsabilității pentru acțiunile tale sau pentru rezolvarea problemelor cu care te confrunți. Acceptarea poate fi folosită împreună cu multe alte abilități de viață pentru a rezolva probleme și a obține rezultatele pe care ți le dorești. (exemplu comunicarea, empatia).

Cum să aplici acceptarea?

Iată niște idei pentru a putea dezvolta abilitatea ta de a accepta mai ușor:

  • Începe prin a accepta câte un lucru pe rând. Așa ar putea fi mai ușor de acceptat pe o perioadă mai lungă de timp. Nu te poți aștepta să accepți totul peste noapte.
  • Fii răbdător și blând cu tine însuți. Nu este un lucru ușor de făcut și necesită timp și efort.
  • Practică mindfulness și meditația pentru a învăța cum să accepți fără a judeca orice se întâmplă în viața ta, atât lucrurile bune cât și pe cele rele. Meditația este una dintre cele mai bune modalități de a construi abilitatea de acceptare.
  • Acceptarea gândurilor și sentimentelor tale negative este unul dintre cele mai dificile aspecte ale acestei abilități, dar există câteva modalități simple pentru a începe.
  • Gândurile tale sunt doar gânduri. Ele nu reflectă neapărat realitatea și le poți schimba dacă lucrezi la asta. Acceptă și confruntă-ți gândurile negative. Întreabă-te dacă gândirea într-un anumit fel te ajută cu adevărat să obții ceea ce îți dorești sau nu. Dacă răspunsul este negativ, încearcă să schimbi modul în care gândești lucrurile astfel încât acestea să fie mai pozitive și să îți dea putere.
Femeie sta asezata in fata marii cu o cana de ceai in mana
A accepta ce se întâmplă în viața ta nu înseamnă că te plasezi în rol de victimă.

A accepta lucrurile și evenimentele negative care se întâmplă în viața ta nu înseamnă că te plasezi în rol de victimă. Nu este vorba despre a lăsa oamenii sau circumstanțele să te calce în picioare. Mai degrabă este vorba de a accepta ceea ce se întâmplă și de a ști că în cele din urmă, vei fi bine. A-ți permite să accepți înseamnă să lucrezi pentru binele tău mai înalt fără să te împingi tot timpul împotriva realității.

Iată câteva puncte de pornire

Observă ce se întâmplă. Este ceea ce ai fi dorit sau te-ai fi așteptat să se întâmple? Care este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla dacă accepți ceea ce se întâmplă? Acceptarea acestei realități te-ar îndrepta spre ceea ce îți dorești, chiar dacă ar putea fi nasol pe moment?

Gândește-te la o situație în care te simți inconfortabil sau afectat emoțional. Cum te-ar putea ajuta acceptarea în această situație? Nu uita că a accepta nu înseamnă că ești de acord, ci acceptarea înseamnă că ești împăcat cu momentul prezent, fără rezistență.

Amintește-ți că, chiar dacă aplicarea acceptării ar putea inițial să ne sporească durerea, în cele din urmă ne vom îndrepta spre rezolvarea problemei și vom simți pace în interior.

 

Exemple

De exemplu, atunci când ne confruntăm cu o situație dificilă, putem aplica acceptarea pentru a ne ajuta să trecem mai bine peste această situație. Acceptarea ne permite să renunțăm la judecata și critica lucrurilor din viața noastră.

Acceptarea este excelentă și pentru viața profesională! Atunci când acceptăm o situație la locul de muncă, putem renunța la dorința ca lucrurile să fie altfel și ne putem concentra în schimb pe obținerea rezultatelor pe care le dorim. De exemplu, dacă ai probleme cu șeful sau cu colegii de serviciu, acceptarea acestor relații așa cum sunt îți va permite să vezi mai clar unde ar putea fi nevoie să iei măsuri pentru a te proteja sau a transforma aceste relații.

Acceptarea este, de asemenea, utilă pentru dezvoltarea acceptării de sine și a autocompasiunii. De exemplu, dacă te apuci să pierzi în greutate și te trezești că te obsedează de numărul de pe cântar, acceptarea îți poate oferi o oarecare ușurare a acestor gânduri și emoții negative. Acceptarea nu înseamnă că suntem de acord cu realitatea noastră, ci pur și simplu că ne permitem să fim cu ea fără să o judecăm.

Acceptarea este un lucru de care avem nevoie în relațiile noastre, deoarece ne ajută să ne conectăm cu ceilalți fără a-i judeca. Atunci când te simți anxios, iritabil sau tulburat de cuvintele sau acțiunile altcuiva, te poate ajuta să adopți o atitudine de acceptare, chiar dacă situația nu este ideală.

Unde poți aplica acceptarea în viața ta?

Poți aplica această abilitate în diverse domenii din viața ta. Iată câteva exemple:

Starea ta emoțională

Acest lucru poate fi o provocare, deoarece îți cere să dai față-n față cu emoțiile negative, cum ar fi furia, tristețea, frica și dezgustul. Dar dacă reușești să acceptați aceste sentimente fără a încerca să le schimbi sau să le faci să dispară, ele vor trece mai repede.

Femeie isi exprima fericirea aruncand frunze uscate in sus in parc
Acceptarea emoțiilor le normalizează și le reintegrează ca parte naturală dintr-o experiență umană.

Acceptarea este utilă atunci când te confrunți cu furia, vina sau rușinea. În loc să reprimi aceste emoții și să te prefaci că ele nu există, acceptarea îți permite să explorezi mai profund sentimentele tale, ceea ce te poate ajuta să rezolvi mai repede o dificultate. De exemplu, dacă te simți rușinat de ceva ce ai făcut, poți accepta acest sentiment și apoi să lucrezi la rezolvarea lui.

Corpul

Acceptarea corpului este un aspect cu care mulți oameni se luptă din diverse motive. Dacă încerci să lupți împotriva modului în care arăți sau te simțiți în legătură cu corpul tău, acest lucru creează un conflict intern care poate fi foarte dăunător din punct de vedere mental și emoțional. Atunci când luptăm împotriva realității fără să acceptăm situația, este mai probabil să ne simțim negativ față de noi înșine.

Eforturile noastre continue de a schimba sau repara ceva ce urâm la noi înșine pot duce la sentimente precum depresia și anxietatea din cauza eșecului constant. Cu toate acestea, dacă îți poți accepta corpul pentru ceea ce este în acest moment fără să îl judeci, atunci acest lucru îți permite să te concentrezi pe lucrurile importante pentru tine și să te simți mai bine și prezent.

Acceptarea corpului nu se referă doar la forma corpului tău, ci și la calitățile care nu-ți plac la tine. Unii oameni se plâng de faptul că nu sunt perfecți. Dar dacă te concentrezi pe ceea ce ai în loc să îți formezi o obsesie pentru defectele percepute, este mai ușor să te accepți.

Nimeni nu este perfect! Cu toții avem propriile noastre defecte și propriile neajunsuri. Învățând cum să fii mai blând cu tine însuți te poate ajuta să te simți mai bine în corpul tău.

Acceptarea oamenilor pentru ceea ce sunt

Acceptarea celorlalți nu înseamnă neapărat că îi și placi, ci înseamnă că recunoști persoana pentru ceea ce este fără să o judeci, atât cu bunele ei cât și cu relele.

Acceptarea trecutului

Pentru a trăi în momentul prezent trebuie să lași în urmă trecutul, adică acolo unde îi este locul, și orice vină sau regrete. Ar putea fi dificil să mergi mai departe dacă nu te ierți pentru orice greșeală pe care ai făcut-o în trecut. Cu cât accepți mai mult din ceea ce s-a întâmplat, cu atât mai bine îți va fi.

Acceptarea viitorului

Acest lucru este posibil doar atunci când nu vă așteptați la alte rezultate sau nu vă opuneți realității. Acceptă orice s-ar putea întâmpla, pentru că oricum nu poți schimba nimic.

Acceptă-te pe tine însuți pentru ceea ce ești

Acceptarea de sine este diferită de stima de sine. Poți să te placi pe tine însuți și totuși să nu accepți totul despre personalitatea sau atitudinea ta. Fii corect față de tine însuți acceptând cine ești fără să te judeci sau să te critici.

Acceptarea de sine este o parte importantă din sănătatea noastră psihică.
Acceptarea de sine este o parte importantă din sănătatea noastră psihică.

Nu trebuie să te schimbi sau să încetezi să mai fii cine ești pentru a dezvolta acceptarea de sine. Acceptarea de sine nu vine ușor, dar în cele din urmă este eliberatoare. Înseamnă să accepți ceea ce nu poți controla la tine și să te concentrezi asupra a ceea ce poți schimba, în loc să pierzi timpul îngrijorându-te pentru lucrurile care nu contează cu adevărat (cum ar fi nesiguranțele enervante). Devii liber să fii tu însuți.

Acceptarea celorlalți oameni și a comportamentului lor

Cu toții avem personalități și opinii diferite. Acceptarea acestui lucru te va ajuta să respecți oamenii în ciuda diferențelor dintre tine și ei. Poți crede în continuare că cineva greșește sau are o atitudine proastă, dar încearcă să îl acceptați oricum pentru ceea ce este.

Faptul că există aceste diferențe între voi nu înseamnă că unul are dreptate și celălalt nu. Pur și simplu, putem exista în același loc, având puncte de vedere diferite sau fiind în esență diferiți.

Acceptarea lucrurilor pe care nu le poți controla

Poți face tot ce îți stă în putere pentru a rezolva o situație și totuși să nu obții rezultatul dorit. În loc să îți irosești energia dorindu-ți ca lucrurile să fie altfel, mai bine acceptă și mergi mai departe. Odată ce accepți că există lucruri care nu pot fi schimbate, indiferent ce faci sau cât de mult încerci, devine mai ușor să renunți la rezistență și să mergi mai departe.

Acceptarea nu înseamnă să renunți la toate obiectivele tale și să te lași pur și simplu la voia întâmplării. Este vorba despre acceptarea acelor aspecte ale vieții pe care nu le poți controla, continuând să te concentrezi asupra lucrurilor care sunt în puterea ta.

Acceptarea realității

Dacă obiectivul tău este să accepți realitatea, atunci ar trebui să faci ceea ce te face fericit. Dacă te face fericit să lupți tot timpul împotriva curentului, atunci fă ceea ce aduce bucurie în viața ta. Ai putea să începi prin a observa cât de des te opui realității. Când se întâmplă ceva neplăcut, observă dacă îți spui că nu ar trebui să se întâmple sau dacă ai dorința ca lucrurile să fie diferite.

Cu cât devii mai conștient de rezistența ta la realitate, cu atât îți va fi mai ușor să accepți lucrurile atunci când sunt neplăcute.

21 Sfaturi pentru a-ți dezvolta acceptarea

Acceptarea este o abilitate care poate fi învățată în timp cu ajutorul practicii. Mai jos găsești câteva sfaturi pentru a te ajuta să îți dezvoltați acceptarea:

1. Practică mindfulness și meditația. Acest lucru te va ajuta să îți antrenezi mintea să nu judece și să fie deschisă la ceea ce se întâmplă în momentul prezent.

2. Ai răbdare cu tine însuți. Acceptarea este un proces care durează în timp, dar merită efortul.

3. Acceptă-ți gândurile și sentimentele. Nu încerca să le schimbi, ci, în schimb, permite-le să fie așa cum sunt.

4. Acceptă-i pe ceilalți, inclusiv pe cei care sunt diferiți de tine. Priește-i și observă-le toate atributele lor pozitive și negative, fără a-i judeca sau critica.

5. Acceptă-ți trecutul și învață din el.

6. Acceptarea nu înseamnă resemnare sau renunțarea la puterea ta. Este vorba de a lucra pentru binele, fiind în același timp deschis la ceea ce se întâmplă.

7. Practică acceptarea peste tot în viața ta, inclusiv la locul de muncă, în relațiile și în deciziile pentru sănătatea ta.

8. Amintește-ți că acceptarea nu înseamnă aprobarea sau acordul cu ceva sau cu cineva.

9. Acceptarea nu este un leac pentru ceva. Ea trebuie aplicată în contextul altor abilități de viață, cum ar fi comunicarea și rezolvarea problemelor.

10. Amintiți-vă că nu trebuie să vă placă ceva sau să fiți de acord cu acel lucru pentru a-l accepta așa cum este.

11. Fii deschis la ceea ce înveți atunci când practici abilitățile de acceptare.

12. Întreabă-te: „Aș prefera să mă împotrivesc acestei realități sau să lucrez pentru pacea mea interioară, acceptând orice se întâmplă?”.

13. Nu uita că poți aplica acceptarea în multe domenii ale vieții tale, inclusiv în modul în care gândești, simți, acționezi și relaționezi cu ceilalți.

14. Amintește-ți că acceptarea înseamnă să renunți la judecată și la critică, adică să nu mai atașezi etichete lucrurilor.

15. Imaginează-ți cât de diferită ar fi viața ta dacă ai fi accepta mai mult din viața ta în fiecare zi.

16. Acceptarea nu exclude asumarea propriei responsabilități sau o atitudine proactivă pentru rezolvarea problemelor pentru a-ți atinge obiectivele sau o stare mai bună interioară.

17. Acceptarea înseamnă să fii împăcat cu momentul prezent, și să te mobilizezi către obiectivele tale fără rezistență, ci cu o perspectivă orientată către soluții.

18. În loc să spui: „Nu pot suporta asta!”, spune: „Este în regulă să te simți așa”. Sau în loc de: „Acest lucru nu ar trebui să se întâmple!”, spune: „Asta se întâmplă chiar acum”.

19. Dacă conștientizezi că opui rezistență la ceva sau la cineva, întreabă-te dacă nu ar fi mai util să accepți situația și să mergi înainte, în loc să rămâi blocat în rezistența ta.

20. Amintește-ți că acceptarea nu înseamnă să vă placă sau să aprobați un comportament dăunător; este vorba pur și simplu de a lucra pentru binele vostru mai mare, acceptând în același timp ceea ce se întâmplă.

21. Amintește-ți că, uneori, acceptarea poate însemna inițial să experimentezi mai multă durere, dar în cele din urmă vei rezolva problema cu care te confrunți, având acceptarea ca instrument pentru a obține mai multă pace și fericire. Nu întotdeauna poate vei simți că va funcționa, dar acordă-ți timp!

Jurnal cu exerciții pentru acceptare

Și vedeta acestui articol este jurnalul cu exerciții pentru acceptare pe care l-am pregătit pentru tine.

Acesta conține exerciții pe care le-am ales special să te ajute să îți dezvolți acceptarea pe diferite paliere ale vieții tale. Exercițiile sunt aplicate și unele constau în a răspunde la câteva întrebări care te ghidează să descoperi anumite lucruri despre tine, să extragi esențialul dintr-un exercițiu, să îți provoci modul în care gândești despre tine. În consecință, să faci pași către creșterea abilității tale de a accepta, de a te accepta.

 

Iată cum arată primele pagini din jurnal:

jurnal cu exercitii pentru acceptare, cum sa te accepti

După ce iei acest jurnal, recomandarea mea este să lucrezi un exercițiu pe zi. Poate uneori va fi nevoie să stai cu un exercițiu o perioadă mai lungă de timp. Fă acest lucru în ritmul tău și fii blând cu tine.

Citate celebre despre acceptare

„Acceptă – apoi acționează. Orice ar conține momentul prezent, acceptă-l ca și cum l-ai fi ales tu. Lucrează întotdeauna cu el, nu împotriva lui.” – Eckhart Tolle

„Acceptarea este cheia către pace și fericire.” – Necunoscut

„Înțelegerea este primul pas spre acceptare și numai cu acceptarea poate exista recuperare.” – J.K. Rowling, Harry Potter și Pocalul de Foc

„Nu ai putea să-ți retrăiești viața, sărind peste părțile îngrozitoare, fără să pierzi ceea ce a făcut-o să merite. Trebuia să o accepți ca un întreg – ca și lumea sau persoana pe care o iubeai.” – Stewart O’Nan, The Odds

„Viața este o serie de schimbări naturale și spontane. Nu le opune rezistență; asta nu face decât să creeze tristețe. Lasă realitatea să fie realitate. Lasă lucrurile să curgă în mod natural înainte, în orice fel le place.” – Lao Tzu

„Căci, la urma urmei, cel mai bun lucru pe care îl poți face când plouă este să lași să plouă.” – Henry Wadsworth Longfellow

Concluzie

Acceptarea este o abilitate de viață importantă care ne poate ajuta în multe situații diferite. Ajută la renunțarea la judecată și critică, ceea ce îți permite să mergi înainte fără rezistență. Așadar este un instrument excelent și pentru rezolvarea problemelor.

Gândește-te la ce ar putea face acceptarea pentru următoarea ta situație dificilă. Ce s-ar întâmpla dacă ați accepta realitatea actuală? Acceptarea acestei realități te-ar îndrepta spre ceea ce îți  dorești, chiar dacă ar putea fi dificile pe moment? Nu trebuie neapărat să fii de acord cu situația sau să o aprobi, ci doar să o accepți și să treci prin ea.

Țineți minte: acceptarea nu înseamnă că ne place sau că aprobăm un comportament dăunător. Înseamnă pur și simplu să lucrăm spre binele nostru, acceptând în același timp ceea ce se întâmplă.


Referințe:

The psychological health benefits of accepting negative emotions and thoughts: Laboratory, diary, and longitudinal evidence

Acceptance as an Emotion Regulation Strategy in Experimental Psychological Research: What We Know and How We Can Improve That Knowledge

Acceptance in behavior therapy: Understanding the process of change

Acceptance and Avoidance Processes at Different Levels of Psychological Recovery from Enduring Mental Illness

Let it be: Accepting negative emotional experiences predicts decreased negative affect and depressive symptoms

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top