despre psihoterapie si psihoterapeuti

Despre Psihoterapie Si Psihoterapeuti (Partea 3)

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Aceasta este partea a treia a articolelor ”Despre psihoterapie si psihoterapeuti ”. Dacă ești curios să citești și partea 1 și partea 2 te invit cu drag să o faci, pentru că acestea conțin informații prețioase pe care le-am adunat în această compilație. Iată care sunt încă 5 astfel de puncte:

11. Despre psihoterapie si psihoterapeuti – Și psihoterapeuții au psihoterapeuții lor

Așa cum fiecare naș își are nașul. Dacă suntem psihoterapeuți nu înseamnă că noi am ajuns într-un punct în care suntem invulnerabili și că nu avem nevoie să ne menținem o igienă (dacă aș putea să o numesc așa), mintală și un echilibru emoțional.

La psihoterapeuți responsabilitatea pentru propria igienă emoțională și mintală este uriașă deoarece noi suntem instrumentul psihoterapiei pe care o lucrăm în cabinet cu clienții noștri. Mintea noastră trebuie să fie într-o stare excepțională pentru a putea să ne ajutăm clienții așa cum aceștia merită – adică la maximum.

12. Nu trebuie să ai o boală psihică pentru a veni la psihoterapie

Psihoterapia tratează în general tulburările psihologice diagnosticate de către medicul psihiatru. Cred că ai auzit că cele mai frecvente probleme pe care le tratăm în cabinet sunt anxietatea și depresia.

Iar dacă nu ai o tulburare psihică nu înseamnă că nu trebuie să vii la psihoterapie pentru acele lucruri care te copleșesc, sau pentru că te simți blocat și nu mai funcționezi în viața ta așa cum o făceai înainte.

Psihoterapia îi ajută pe pacienți să devină conștienți de cauzele problemelor lor și să acționeze pentru a le fi mai bine. Deci nu trebuie să ai o boală psihică pentru a cere ajutor specializat.

13. Mă aștept să existe perioade de cădere în comportamentul problematic

Iar asta este OK, indiferent de cât de departe am ajuns în procesul terapeutic. Acest lucru se întâmplă pentru că schimbarea cere efort consistent, iar atunci când stresul sau emoțiile puternice își fac apariția, barierele psihice pot cădea și astfel să revenim la comportamentul pe care noi deja îl cunoaștem (adică cel care ne cauzează probleme).

Legăturile din creier respective acelui comportament problematic sunt mai puternice decât cele noi create de comportamentul sănătos. Este ok și de așteptat sa fie așa, fără nicio rușine, cu toate că nu toată lumea experimentează aceste căderi, și nu te voi judeca pentru asta.

Asta nu înseamnă că efortul depus până acum este degeaba. Căderile sunt parte din procesul terapeutic și surse puternice de învățare.

14. Vreau ca tu să ai rezultatele pe care ți le dorești de la psihoterapie

În psihoterapie nu este nimic mai satisfăcător decât a ajunge împreună cu clientul la obiectivele propuse. Pentru mine este o satisfacție enormă și o onoare să pot fi în punctul B împreună cu clientul la finalul psihoterapiei lui.

Spațiul din cabinet este spațiul perfect pentru clienți unde pot să încerce sau testeze noi moduri de a fi, gândi și acționa care sunt mai sănătoase și adaptate la situațiile curente.

15. Terapia nu ține la nesfârșit

Plăcută, cu succese, sau dureroasă, psihoterapia nu ține la nesfârșit. De obicei ea se desfășoară în acest fel: clientul vine în cabinet și stabilim obiectivele, lucrăm împreună pentru a le atinge, clientul ajunge la obiectivele îndeplinite și terapia se termină.

Uneori acest proces poate dura câteva zeci de ședințe, alteori luni de zile sau chiar ani. Psihoterapia este un demers extraordinar de complex și de lungă durată pentru că fiecare client este unic în felul său, trăiește problemele sale la intensitatea specifică și are propriul ritm de lucru.

Schimbarea este un proces care vine în timp, și nu peste noapte. Așa că fiți pregătiți pentru o călătorie spre voi, spre vindecare și spre mai bine, care evident are un final.

Finalul tratamentului psihoterapeutic nu înseamnă finalul relației care există între psihoterapeut și client. Astfel că, atunci când simte că are nevoie de ajutor psihologic sau tratament, clientul se poate întoarce în terapie.

(Bonus) Psihoterapia nu se combină cu alte abordări pseudo sau non-științifice

Un ultim lucru îmi doresc să menționez în acest articol. Am avut pacienți care se temeau că psihoterapia se îmbină cu energii cosmice și ei nu își doreau să lucreze cu un psihoterapeut care practică aceste terapii combinate cu psihoterapia, sau înlocuind-o cu alte practici sub titulatura de psiholog pentru a câștiga credibilitate.

De îndată ce le spuneam ce este psihoterapia și ce și cum vom lucra de fapt, se linișteau.

Mai jos nu mă refer la credințele clienților, ci scriu strict din perspectiva mea, a psihologului care practică profesia de psihoterapeut.

Psihoterapia este o metoda de tratament de sine stătătoare a afecțiunilor psihologice precum depresia, anxietatea, a problemelor comportamentale și relaționale, sau a altor dificultăți care afectează sau împiedică desfășurarea normală a vieții cotidiene. Aceasta îi ajută pe oameni să se vindece și să își îmbunătățească calitatea vieții.

Psihoterapia nu se practică de către psihoterapeut combinată cu terapii complementare, în același timp, în cadrul aceleiași ore de psihoterapie. Ce vreau să spun aici este că există terapeuți care practică diferite forme de terapie cu energii, îngeri, cristale, și altele, și care poate avea și specializare în psihoterapie.

Noi psihologii avem anumite standarde de etică și de practică pentru a asigura calitatea serviciilor de psihoterapie și pentru a proteja atât pacientul cât și profesia. Din punctul meu de vedere, psihoterapia nu are nevoie de îmbinarea cu alte metode complementare pentru a-l ajuta pe client. Este suficientă și funcționează.

Un client atunci când își face programare la psihoterapie, în mod uzual (sau cum ar trebui să se întâmple din punctul de vedere al validării științifice și în interesul clientului), va primi de la psihoterapeut un tratament psihologic în care psihoterapeutul va aplica tehnici speciale psihoterapeutice, și nu va citi aura clientului sau îi va aplica tratamente prin atingerea cu mâinile.

În opinia mea psihoterapia și terapiile complementare sunt domenii diferite și separate

Din alt punct de vedere, clientul este liber să aleagă ce tratamente alternative dorește să acceseze în paralel cu psihoterapia. Este alegerea sa pe care o poate face liniștit. Eu nu voi recomanda și nici interzice nimănui să meargă la diverși terapeuți din sfera practicilor alternative. Dacă persoanele doresc să facă și tratamente alternative, nu le poate opri nimeni.


Deocamdată am ajuns la un final al acestei serii de articole informative. Sper că și-au îndeplinit misiunea, aceea de a duce mesajul lor mai departe, și sper că le-ai primit cu inima deschisă.

Seria este cu siguranță incompletă, oferă o perspectivă și o părere personală, și o voi completa atunci când voi întâlni alte noi sau vechi dileme. Până atunci îți stau la dispoziție dacă ai orice fel de întrebări legate de ceea ce am scris mai sus, pe email la [email protected], la telefon 0773 394 730.


Referințe:

Høglend P. Psychotherapy research: new findings and implications for training and practice. J Psychother Pract Res. 1999 Fall;8(4):257-63. PMID: 10523428; PMCID: PMC3330564.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top