despre psihoterapeuti

Despre Psihoterapie Si Psihoterapeuți (Partea 2)

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

În continuarea primei părți a acestui articol, voi scrie alte cinci lucruri pe care mi-ar plăcea ca fiecare din noi să le știm și astfel să ne educăm mai bine despre psihoterapie. Poți citi ce este psihoterapia integrativa și care sunt cele mai importante detalii despre aceasta înainte să continuăm.

6. S-ar putea să nu am răspunsuri la toate întrebările pe care mi le vei adresa

Oricât de bine sunt pregătită pentru a sta pe acel fotoliu în cabinetul de terapie, s-ar putea să nu dețin răspunsul la unele întrebări. Îmi asum că pot să nu știu totul. În schimb, pot avea ipoteze despre ceea ce se întâmplă în viața ta și le voi împărtăși cu tine.

Unele întrebări însă, necesită răspunsuri mai ample, mai complicate și chiar o explorare a acestora împreună cu tine. În terapie știu că putem găsi împreună răspunsurile la întrebările tale, iar eu pot facilita acest proces.

7. Nu am puterea să îți rezolv problemele

Acesta este adevărul. Nu am o baghetă magică și nu pot rezolva problemele nimănui. Numai tu poți să îți rezolvi problemele. Iar dacă nu poți, eu în terapie te pot ajuta să privești lucrurile cu alți ochi, îmi pun toată cunoașterea și experiența la dispoziția ta, formulăm un plan de tratament sau de acțiune.

Terapia nu este o pastilă magică și nu face ca problemele să dispară rapid. În plus, a veni la terapie – adică a fi prezent în cabinetul de psihoterapie, mai exact, nu este de ajuns pentru a schimba ceva în viața ta.

Este necesar să te implici și să depui un efort pentru a face pași în direcția obiectivelor proprii și a ajunge la rezultatele dorite. Terapia cere efort atât din partea ta cât și din partea mea, și dacă îți asumi provocarea de a munci pentru a-ți fi mai bine, eu te voi însoți la fiecare pas pe care îl vei face.

8. Îți respect dreptul la intimitate și pe rețelele sociale

Probabil ca mulți alți psihologi, nu te voi căuta pe internet să îți văd profilele sociale sau postările. Nu te voi invita sa fim prieteni pe aceste rețele, dar tu o poți face. Cu toate acestea, pentru că ai o viață privată, chiar dacă ne împrietenim pe rețelele sociale, nu voi urmări ce faci în timpul tău liber și îți respect dreptul la intimitate.

Dacă dorești să îmi urmărești pagina de Facebook, atunci îți mulțumesc frumos. Postez frecvent materiale interesante din domeniul psihoterapiei, dezvoltării personale, și de la evenimentele pe unde mai merg: congrese, conferințe, workshop-uri.

9. Cunoștințele care ți-au recomandat să vii la cabinet nu vor ști de la mine nimic din terapia ta

Am primit în terapie cunoștințe ale clienților cu care deja lucrez, însă asta nu a încurcat procesul terapeutic al niciunuia din ei, cu atât mai mult nu a încălcat confidențialitatea. Ca terapeut am întâlnit pacienți cu povești și proces terapeutic fascinant.

Cu toate acestea nu am vorbit despre ei cu nimeni dincolo de contextul profesional. Când spun context profesional mă refer la supervizare. Psihoterapeuții au supervizorii lor din mai multe motive, primul fiind obligativitatea ca și stadiu profesional.

Iar pentru acele cunoștințe sau persoane care m-au recomandat ca psihoterapeut, limitele sunt foarte clare și stabilite încă de la început, astfel încât oricine poate avea încredere că ceea ce aflu în terapia lor nu va merge mai departe.

10. Nu pot ghici ce gândești

De cele mai multe ori oamenii cred că eu știu ceea ce ei gândesc. Că eu, pentru că sunt psihoterapeut, cumva am o abilitate specială – chiar magică sau parapsihologică – și pot vedea înăuntrul minții lor.

Dar asta nu e adevărat.

Ce e adevărat însă, este că am o educație (facultatea și masterul, formarea continuă și complementară) care m-a ajutat să înțeleg cum sunt oamenii, cum acționează și cum funcționează emoțiile, astfel încât să pot înțelege situația specială în care se pot afla oamenii la un moment dat.

Pe lângă asta, limbajul nonverbal dă indicii importante despre ceea ce se întâmplă în mintea sau sufletul unui om.

Deci nu am capacități magice de nicio culoare.


Acestea au fost încă cinci lucruri pe care îmi doresc ca oricine să le știe despre psihoterapie și psihoterapeuți. Dacă dorești poți continua să citești partea a treia din această serie. Până atunci îți stau la dispoziție dacă ai orice fel de întrebări legate de ceea ce am scris mai sus, pe email la valentina @ psihosensus.eu, la telefon 0773 394 730.


Referințe:

Høglend P. Psychotherapy research: new findings and implications for training and practice. J Psychother Pract Res. 1999 Fall;8(4):257-63. PMID: 10523428; PMCID: PMC3330564.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top